Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob osebnem jubileju bo izdala pesniško zbirko

Objavljeno: Sreda, 27.01.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Mojca Florjanic

Mojca Florjanič

Brežičanka Mojca Florjanič, članica Kulturnega društva Drugi oder, bo 29. januarja, ob osebnem prazniku, 50-letnici, izdala pesniško zbirko z naslovom »OSvetJe«.

Gre za pesniško zbirko zasebne narave, ki je nastajala v zadnjem desetletju avtoričinega življenja in se osredotoča na njeno osebno zgodovino. V njej razkriva zgodbe, ki so zaznamovale njeno življenjsko pot, vzpone in padce, izgube in osebno rast. Kot je v enem od uvodnikov v zbirko zapisala Staša Krstić Florjanič, pesmi estetinje, režiserke, igralke in pesnice
osvetje_naslovnica_tisk (1)

Naslovnica pesniške zbirke

Florjaničeve “za trenutek  utišajo odmev njenega zvonkega smeha in zatemnijo podobo nasmejanega obraza, ki  te zdaj  hipnotično  vabi v  globine njene lastne  biti, da z njo ljubiš in  hrepeniš, si razočaran, ostaneš sam z bolečino, se skozi njo preobražaš, dokler ne sežeš za soncem in tvoje življenje ponovno obarvajo rožnata jutra”.

Matej Filipčič je v drugem uvodniku zapisal, da so njene pesmi polne hrepenenja in bolečine: “Na drugi strani temnega namreč stoji Mojca, ki z optimizmom gleda v svet in prihodnost. V sebi nosi vero, da bo nekoč prispela na cilj, po katerem tako hrepeni. Ne glede na vse preizkušnje, ki bi marsikoga spodnesle, ne obupa. Vedno znova se pobere in gre naprej. Kar jo dela na tej življenjski poti resnično veliko, je to, da na njej hrabri tudi mnoge, ki bi sicer omagali.” Predstavitev zbirke bi morala potekati na dan izida v Posavskem muzeju Brežice, vendar jim je žal situacija s covidom to preprečila. Dogodek bo namesto ob napovedanem datumu spomladi.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam