Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob zaključku Štirih elementov vabijo na doživetje harmonije

Objavljeno: Sobota, 16.10.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
4 elementi poslikava

Združitev štirih elementov na osnovi upodobitev štirih elementov v Viteški dvorani gradu Brežice, Frančišek Karel Remb (1675–1718), začetek 18. stoletja. Nadina Kosinac.

V Posavskem muzeju Brežice so nekaj več kot štiri muzejska leta posvetili štirim elementom – vodi, ognju, zemlji in zraku, projekt pa bodo konec oktobra zaključili z enotedenskim interaktivnim eksperimentalnim doživetjem Harmonija 4 velikanov.

Navdihnjeni s poslikavami Viteške dvorane, ki skozi antično mitologijo prikazujejo štiri temeljne elemente, so zasnovali program – cikel večzvrstnih razstav Štirje elementi: voda (8. december 2016), ogenj (31. avgust 2018), zemlja (26. junij 2019) in zrak (december 2020). Ob razstavah so izvedli tudi pestro spremljevalno dogajanje, od vodstev, delavnic, koncertov, predavanj, dogodivščin, strokovnih ekskurzij ter za vsak element izdali publikacijo.

4 elementi test 1

Združitev štirih elementov. Nadina Kosinac.

Projekt Štirje elementi bodo zaokrožili konec oktobra 2021. V sodelovanju z zunanjim sodelavcem, fizikom, naravoslovnim in dediščinskim navdušencem Garsio Kosincem pripravljajo enotedensko interaktivno eksperimentalno doživetje, ki bo povezalo kulturo in naravo, družboslovje in naravoslovje ter z aktivno udeležbo obiskovalcev opominjalo na pomembnost ravnovesja štirih elementov na različnih področjih. Udeleženci bodo samostojno raziskovali fizikalne eksperimente in kinetične instalacije, ki so povezane s poslikavami štirih elementov v Viteški dvorani ter se med popotovanjem poglabljali v lastnosti posameznih elementov in spreminjali vzorce v pesku, vodi, zraku in ognju. Doživetje bodo zaokrožili z ogledom upodobitev antičnih bogov v Viteški dvorani – štirih elementov: Pozejdon (voda), Hefajst (ogenj), Dioniz (zemlja) in Apolon (zrak).
 
Doživetje bo na voljo v dvorani ob grajskem dvorišču od 20. do 26. oktobra v dopoldanskem in popoldanskem času. Tako se ga lahko udeležijo tako šolarji kot tudi družine in posamezniki po šolskih in službenih obveznosti. Nedeljsko doživetje bosta s koncertom na grajskem dvorišču obogatila brežiška glasbenika Maja Weiss in Robi Petan ter plesalka Sanja Spirić.
 
Doživetje harmonije 4 elementov traja 30 minut. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je rezervacija, saj je število udeležencev v posameznih terminih omejeno na 30 oseb.

Vir: PMB
« Nazaj na seznam
»