Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Brežice in Fotoklub Brežice z razstavo o trajnostni mobilnosti

Objavljeno: Nedelja, 19.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
obcina_brezice_razstava_trajnostna_mobilnost (20)

Fotografska razstava na temo Trajnostna mobilnost je na ogled v avli Upravne enote Brežice.

Ob začetku Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2021 je Občina Brežice v sodelovanju s Fotoklubom Brežice pripravila fotografsko razstavo na temo Trajnostna mobilnost. V avli Upravne enote Brežice so na ogled tako profesionalne kot tudi amaterske fotografije različnih ljubiteljskih fotografov.

Na četrtkovem uradnem odprtju razstave je Barbara Hercigonja Milošević z Občine Brežice omenila, da občina letos že 14. leto zapored pripravlja aktivnosti v sklopu ETM, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Občina je med drugim izvedla tudi fotonatečaj amaterske fotografije na temo Trajnostna mobilnost. Osnovni namen natečaja je bil, da občani s svojim pametnim telefonom oz. osebnim fotoaparatom posnamejo utrinke, ki so kakor koli povezani s trajnostno mobilnostjo. Skupaj so posneli 46 fotografij, prejete fotografije pa je preverjala tričlanska komisija in izbrala tiste, ki so si zaslužile mesto na fotorazstavi.
obcina_brezice_razstava_trajnostna_mobilnost (27)

Član Fotokluba Brežice Branko Benčin


Podžupanja Mila Levec je dodala, da brežiška občina spada v sam vrh slovenskih občin, kar se tiče aktivnosti v povezavi s trajnostno mobilnostjo. "To je le dodatna potrditev, da nam je zares mar za zdravje naših občanov kakor tudi za zdravo in čisto okolje, v katerem živimo," je poudarila. Navedla je še, da bo občina v letošnjem letu začela z izvedbo dveh kolesarskih poti in tako omogočila občanom, da bodo lahko posegli po ekološko bolj prijaznih prevoznih sredstvih. Levec še verjame, da bo marsikoga kakšna taka fotografija spodbudila, da bo namesto v avtomobil bodisi sedel na kolo bodisi se kam odpravil peš.

Precej fotografij so morali zaradi neustreznosti izločiti
obcina_brezice_razstava_trajnostna_mobilnost (29)

Mladi harmonikar Jakob Drečnik


V imenu Fotokluba Brežice je njegov član Branko Benčin omenil, da so brežiški fotografi pri razstavi prevzeli predvsem strokovno delo ocenjevanja oz. žiriranja fotografij. Sestavili so tričlansko komisijo, ki jo je vodil predsednik FK Brežice Davor Lipej, sodelovala pa sta še člana Matej Kramžer in Benčin. Od vseh prispeli fotografij avtorjev, ki so se odzvali povabilu na javni razpis Občine Brežice, so izvedi selekcijo glede na tokratno temo natečaja, sporočilnost in umetniški vtis. "Ob tem naj takoj povem, da smo ocenili, da žal kar precej fotografij sploh ne ustreza razpisani temi mobilnost, te smo izločili že v prvem krogu. Nekatere so bile kvalitetno, kar se tiče resolucije same fotografije, preskromne in niso niti približno ustrezale razpisnim pogojem, nekatere pa so bile tudi povsem nekvalitetne za javno predstavo. Vse te smo izločili tako vsak žirant posamično kot kasneje, ko smo pregledali skupinsko," je pojasnil. V drugem krogu je fotografije točkoval vsak žirant posebej, nato pa so skupaj pregledali rezultate in ugotovili, da so skoraj v celoti na povsem podoben način ocenjevali posamezne fotografije, ter sešteli točke posamezne fotografije. Tokrat so upoštevali dejstvo, da je od vsakega avtorja najmanj ena fotografija na razstavi, čeprav nekatere v bistvu tudi ne ustrezajo vsem kriterijem razpisa tokratne razstave, je dejal Benčin.

Ker je bilo poslanih fotografskih del ostalih avtorjev iz brežiške občine premalo, so razliko do skupnega števila razstavljenih fotografij dodali še člani FK Brežice, kjer so opravili predhodno interno ocenjevanje del članov v društvu. "Ob tem naj ponovno poudarim, da se vsi, ki jih fotografija zanima, ki bi želeli izpopolniti svoje znanje, poglobiti veselje do tega konjička, lahko pridružijo našemu društvu, kjer bomo s svojim znanjem in izkušnjami pomagali približati tovrstni svet ljubiteljske kulture," je poudaril in dodal, da so poslana dela člani žirije ocenili, izbrali najustreznejša in ob tem izrekajo pohvalo vsem avtorjem, ki so se odločili javno pokazati svoj pogled na tematiko Trajnostna mobilnost v tem tednu mobilnosti.Na koncu se je še zahvalil Občini Brežice za izkazano zaupanje, da so tudi kot člani domačega brežiškega fotokluba lahko aktivno pripomogli k uspešni razstavi in promociji ljubiteljske kulture v brežiški občini.

Na razstavi sodelujejo člani FK Brežice Branko Brečko, Branko Zupanc, Vinko Šebrek, Davor Lipej, Branko Benčin, Vlado Bucalo in Matej Kramžer, ostali avtorji, ki so poslali amaterske fotografije, pa so Tadej Škof, Tea Kramer, Sašo Milošević, Ana Lipej, Vlasta Kerin, Jakob Rožman, Patricija Radanovič, Barbara H. Milošević, Aleksandra B. Šepec in Mirna Vaš. Za nekaj glasbenih ritmov je na odprtju razstave pod mentorstvom prof. Nika Ogorevca poskrbel harmonikar Jakob Drečnik, učenec Glasbene šole Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»