Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obeležili 20. obletnico delovanja

Objavljeno: Sreda, 28.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF1901

S skečem Avdicija Borisa Sternada je pod njegovim vodstvom obiskovalce nasmejal »Veseli oder«.

Kulturno društvo Žarek Dolenja vas je v domačem Večnamenskem domu minulo nedeljo s prireditvijo Razgibajmo ta veseli dan obeležilo svojo 20-letnico delovanja.

Zbranim je predsednica Mateja Jesenšek predstavila kronološki pregled ter podala nekaj misli tudi o sekcijah, ki v društvu delujejo. Med drugim je Jesenškova dejala, da je ideja za ustanovitev društva zaživela ob postavljanju mlaja leta 1997, trije zanesenjaki Jožica Vogrinc, Mira Damjanović in Milan Cizelj, pa so pričeli idejo uresničevati. Tako je najprej zažarel mešani pevski zbor, leta 1998 se je rodila literarna sekcija, leto kasneje ročno-delska, leta 2000 pa so ustanovili sekcijo ljudskih pevcev. Leto kasneje je s svojimi zametki pričela dramska sekcija, ljudski godci so zamuzicirali leta 2002, istega leta je bil ustanovljen ženski pevski zbor. »Žarek« je v času delovanja doživel tudi graditev novih prostorov in s tem boljše pogoje za svoje aktivnosti. »Konec leta 2017 se je društvu priključila še sekcija Stara Libna. V letu, ki se počasi izteka, so bile vse sekcije društva zelo aktivne in so se udeleževale raznih prireditev. Tudi v organizaciji društva je bilo izvedenih kar nekaj odmevnih prireditev, med njimi najbolj odmevna Ocvirkijada, ki smo jo izvedli že enajstič,« je še povedala predsednica.

V kulturnem programu pa so nastopili Ljudski pevci Ajda, ŽePZ Prepelice, Literarna sekcija Sanje in dramska sekcija Veseli oder. Nastop je spremljala tudi priložnostna arhivska razstava delujočih sekcij. Za 20-letno delovanje v društvu so podelili spominska priznanja, ki so jih prejeli: Mira Damjanović, Marta Starec, Mihael Planinc, Boris Sternad, Niko Bogovič, Karolina Bogovič, Zdenka Gorišek, Jožica Puntar, Milan Cizelj, Jože Gerjevič, Karolina Arnšek, Irena Stergar in Jožica Vogrinc. Za vsestransko pomoč društvu so bile podeljene zahvale Krajevni skupnosti Dolenja vas, Gasilskemu društvu Dolenja vas, Občini Krško, Kulturnemu društvu Libna in dolgoletnemu predsedniku KS Dolenja vas Branimirju Vodopivcu, ki je bil tudi dolgoletni aktivni član pevskih zasedb ter je še vedno zvesti obiskovalec vseh domačih prireditev.

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»