Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obiskovalci so pohvalili, da so bili ves čas »blizu«

Objavljeno: Četrtek, 25.03.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0058

Kulturni dom Krško

Največja kulturna ustanova v občini Krško in tudi v Posavju je v času preprečevanja širjenja koronavirusa večino dogodkov za ogled pripravila prek spletnih povezav, ob sproščanju ukrepov pa začela s postopnim odpiranjem vrat dveh od svojih štirih enot – Mestnega muzeja Krško in gradu Rajhenburg.

Po štirih mesecih zaprtja je Kulturni dom Krško v začetku februarja ponovno odprl dve enoti ob upoštevanju priporočil NIJZ za izvajanje muzejske dejavnosti, čemur so prilagodili način dela in sprejem obiskovalcev za varen ogled, ki dopušča obisk do deset oseb. Ti si lahko ogledajo vse obstoječe stalne in več občasnih razstav, ki so jih odprli tik pred drugim zaprtjem kulturnih ustanov in je šele zdaj priložnost za njihov ogled. »Ljudje so željni kulturnih dogodkov, kar je potrdil tudi izjemno dober obisk 8. februarja, na kulturni praznik, ko je naše muzejske enote obiskalo več kot 130 obiskovalcev. Ob tej priložnosti je bilo res lepo slišati, da so opazili zanimive aktivnosti naših enot tudi med zaprtjem javnega življenja,« pove direktorica Darja Planinc in doda, da bo odprtje novih razstav (o gospodih Rajhenburških na gradu, o prvem industrialcu Bonaču v Mestnem muzeju Krško ter razstave v Galeriji Krško) potekalo takoj po sprostitvi ukrepov.

Spregledane - pozabljena polovica Krškega

Nocoj, 25. 3., ob 19. uri bo preko spletne povezave facebook.com/events/280758070120738/ potekala predstavitev projekta in publikacije Spregledane - pozabljena polovica Krškega. V Mestnem muzeju Krško so v sklopu mehanizma participativnega proračuna Občine Krško (Moj projekt) za leto 2020 izvedli projekt z naslovom Spregledane – pozabljena polovica Krškega. S projektom in z istoimensko publikacijo v ospredje postavljajo štiri izjemne ženske, ki so vsaka na svojem področju pustile pomemben pečat. To so: REZI PIRC, učiteljica, pobudnica in ustanoviteljica Občinske zveze prijateljev mladine Krško (OZPM Krško), GITICA JAKOPIN, prevajalka, pesnica in pisateljica, VLADIMIRA ŠTOVIČEK – VLADKA, akademska kiparka, medaljerka, likovna pedagoginja in mentorica, in VLADKA LIKAR KOBAL, fotografinja in pedagoginja. Obenem pa predstavljajo še nekaj pomembnih posameznic, ki prav tako ne smejo ostati spregledane. S projektom osvetljujejo življenja izbranih posameznih žensk in njihov prispevek k skupni krajevni zgodovini in jih umeščajo v mozaik kolektivnega spomina občine Krško, ki sega tudi v širši slovenski prostor.

Kulturna ustanova diha kulturo, za katero je bila tudi ustanovljena
 
Darja Planinc (3)

Darja Planinc

»Ko se bodo šole privadile novim pogojem izvajanja pouka, pričakujemo, da se bodo odpravile tudi na oglede v muzeje. Šole so naš pedagoški program prepoznale kot kakovosten, zato imamo obisk šol iz vse Slovenije. Programi, ki jih oblikujejo in izvajajo tri kustosinje in koordinatorica, so prilagojeni tako predšolskim kot osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. Vsebinsko se program navezuje na učne načrte posameznih predmetov in izbirnih vsebin, z obiskom muzeja pa učenci na drugačen način pridobivajo nova znanja o kulturni dediščini in nadgrajujejo že osvojena. Šole lahko v naših muzejskih enotah izvedejo svoj kulturni, tehnični pa tudi športni dan. Na primer, ogled gradu Rajhenburg je lahko izhodiščna ali končna točka pohoda po Poti trapistov,« nadaljuje in predstavi še nekatere aktivnosti, ki se jim zaposleni zavzeto posvečajo.

Podkast: 60 let Radiokluba “Krško”

pogled-v-razstavo-radioamaterstvo-60-let-radiokluba-krsko-large-1
Med 22. in 28. marcem 2021 slovenski muzeji in galerije pripravljajo že tretjo spletno akcijo Naprej v preteklost. Ob aktualni razstavi Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško" v Kulturnem domu Krško predstavljajo pogovor z Bojanom Klavžarjem in Dragom Bučarjem, predsednikom oz. podpredsednikom Radiokluba »Krško«. Z gostoma se je pogovarjala muzejska svetovalka dr. Helena Rožman. Vabljeni k poslušanju.

Razstava Radioamaterstvo: 60 let Radiokluba "Krško"  je  v Mestnem muzeju Krško na ogled do 19. septembra 2021. Prijazno vabljeni.

Planinčeva med drugim poudari, da letos mineva 140 let od prihoda menihov trapistov na grad Rajhenburg. Skupaj z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, ki ima na tej lokaciji svojo enoto in je skrbnik zbirk o trapistih, izgnancih in kazenskih ustanovah, zaposleni v Kulturnem domu Krško ravno v teh dneh oblikujejo poseben muzejski program, s katerim bodo počastili obletnico ter osvetlili pomen tega meniškega reda in njihovih dosežkov za današnji čas. »K oblikovanju programa bodo povabljena tudi vsa brestaniška društva, ki imajo do dediščine gradu še prav posebno spoštovanje,« doda Planinčeva.

»Ves čas iščemo komunikacijske kanale za stik z občinstvom. Dokler ne gre drugače, na spletu, ko bo mogoče v polni meri v živo, pa smo na to v vsakem trenutku tudi pripravljeni.«

Kot smo poročali, so v Mestnem muzeju Krško, ki je v lanskem letu praznoval deset let delovanja, pred slabim mesecem dni kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto odprli občasno razstavo, na kateri je predstavljen izvirni izvod prve slovnice slovenskega jezika. Do minule nedelje je grad Rajhenburg in Mestni muzej Krško obiskalo v živo že 708 obiskovalcev, kar je zelo dober obet za prihajajoče pomladne in poletne dni, ko bodo ponujali tudi koncertni in gledališki program, če bodo razmere to dopuščale.  
 
Tudi na spletu široko odprli vrata
 
Kulturni dom je s simpatično grajsko dogodivščino z Nikom Škrlecem obiskovalce popeljal na spletni ogled. A svojo ponudbo še širijo. Kot člani Art kino mreže Slovenije so sodelovali pri oblikovanju skupne spletne platforme, na kateri od 8. marca dalje omogočajo ogled skrbno izbranega filmskega programa, ki je dostopen prek spletne strani Kulturnega doma Krško, in sicer na zavihku Kino. Ogledati si ga je mogoče na osebnem računalniku, tablici, pametnem telefonu ali televizorju. S plačilom 6,5 evra (ali 10 evrov za družinski ogled) gledalec dobi 7-dnevni dostop za ogled filma. KD Krško bo ponudil tudi nekaj brezplačnih spletnih koncertov za svoje zvesto občinstvo, snujejo pa še lasten podkast, v katerem bodo k pogovorom povabili  ustvarjalce na področju kulture in umetnosti in druge akterje, ki pomembno sooblikujejo lokalno-regionalno kulturno krajino.
 
»Ves čas snujemo različne programe in iščemo komunikacijske kanale za stik z občinstvom. Dokler ne gre drugače, naš program ponujamo na spletu, ko bo mogoče v polni meri v živo, pa smo na to v vsakem trenutku tudi pripravljeni in se tega zelo veselimo,« zaključi direktorica KD Krško.
 
Smilja Radi

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam