Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Območno srečanje otroških folklornih skupin Posavja Igraj kolce

Objavljeno: Sobota, 14.04.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
OFS_splošno (7)

Med podelitvijo priznanj za sodelovanje

V sredo, 11. aprila, je v brežiškem Domu kulture potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin (OFS) Posavja Igraj kolce, ki poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Območne izpostave (JSKD OI) Brežice. Na njem se je predstavilo deset OFS, ki delujejo v okviru šole ali društva v brežiški občini, ter dve iz občin Kostanjevica na Krki in Sevnica.

Skupine so morale pripraviti štiri- do osemminutni program ob živi glasbeni spremljavi, strokovno pa jih je spremljala Aleksandra Petrovič. Nastopile so: OFS Sonček iz Vrtca Najdihojca Dobova z oddelki vrtca v Podružnični šoli Kapele (vodi jo Vesna Molan), Kresnice OŠ Brežice z vodjo Zdenko Dušič, OFS Žarek iz OŠ Krmelj (vodja Marjetka Podlogar), OFS OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki (njihova vodja je Martina Perašin), OFS Kosci iz OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova in Podružnične šole Kapele z vodjo Vesno Molan, OFS Mlinček Vrtca Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, vodja skupine je Tatjana Vučajnk, OFS OŠ Artiče z vodjo Janjo Omerzu, OFS Kamenčki iz OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova (vodja Saša Frelih), OFS Vesele šefle OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z vodjo Romano Žnideršič in OFS KUD Oton Župančič Artiče z vodjo skupine Vesno Bogovič.

Kaj je lepšega, kot da se lahko oblečeš v kostum in se tako vživiš v nek določen čas, v katerega spada odplesana koreografija. Vsa krila, bluze, predpasniki, čevlji, rutice, nogavice, pa gumbi, cvetlični venčki, rdeče ogrlice, pletene kitke, prva rdeča šminka na ustnicah, vse to pripomore k boljši interpretaciji plesa, je med drugim povedala povezovalka osnovnošolka Lija Čurič, ki je opise koreografij posameznih skupin interpretirala v narečju, kar je še dodatno pritegnilo pozornost obiskovalcev. Ob koncu so vsaki skupini podelili še priznanja za sodelovanje, ki so jih prejele vodje skupin v spremstvu dveh kostumiranih plesalcev.

R. R., vir: JSKD OI Brežice
Foto: Vladimir Bogovčič 
 
« Nazaj na seznam