Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obrazstavna delavnica z umetnico Jasno Merkù

Objavljeno: Torek, 10.12.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Del z Jasno Merku_foto Milos Jugovic_7.12 (9)
V soboto, 7. decembra, je na gradu Rajhenburg, enoti Kulturnega doma Krško, potekala še zadnja obrazstavna delavnica za otroke v letošnjem programskem letu. Ves pedagoški program navezujemo na stalne in občasne razstave; od tega je del delavnic rezultat lastne produkcije, del pa jih izvedemo v sodelovanju z avtorji razstav.

Minulo soboto smo delavnico navezali na trenutno občasno razstavo Sodobni tržaški umetniki, na kateri so predstavljena dela najvidnejših tržaških umetnikov slovenskega rodu, in sicer pokojne kiparke Bogomile Doljak, slikarke in grafičarke Jasne Merkù, Sandija Renka, Deziderija Švare in Franka Vecchieta. 
 
Del z Jasno Merku_foto Milos Jugovic_7.12 (3)
Z udeleženci delavnice je tokrat ustvarjala Jasna Merkù, ki jih je popeljala v svet kolažev; skupaj so trgali, strigli, prepletali, odtiskovali, z otiranko odkrivali reliefne površine in razlikovali različne tipologije tekstur ter končno sestavili izvirno kompozicijo.
 
Merkùjeva, ki prihaja iz Opčin pri Trstu, je zaposlena kot profesorica risanja in umetnostne zgodovine. Iz grafičnega oblikovanja je diplomirala na Univerzi v italijanskem Urbinu, magistrski študij vizualnih komunikacij pa je končala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Likovne delavnice vodi od leta 1981, pri svojem delu pa sledi didaktični metodi Bruna Munarija. Ta je poudarjal, da je otrok, ki ustvarja, srečen, čemur pritrjujemo in sledimo tudi na gradu Rajhenburg.
 
Razstava Sodobni tržaški umetniki bo na ogled do 19. aprila prihodnje leto, otroci pa bodo na delavnice zopet vabljeni v času zimskih počitnic.
 
Vir: Kulturni dom Krško
Foto: Miloš Jugovic Arhiv Grad Rajhenburg
 
 

 
« Nazaj na seznam