Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ocvirk: Knjižnica ni samo skladišče knjig

Objavljeno: Ponedeljek, 07.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
60 let Knjižnice Sevnica (7)

Literarni ustvarjalec Feri Lainšček je v pogovoru z bibliotekarko Tanjo Mikolič odstiral lastno življenjsko zgodbo in pogled na besedno ustvarjanje.

V petek se je v sevniški kulturni dvorani odvijala osrednja slovesnost ob 60-letnici delovanja Knjižnice Sevnica, kjer je bil osrednji gost slovenski literarni ustvarjalec Feri Lainšček. Prireditev je z glasbenim nastopom obogatila s svojim kristalnim glasom pevka Ditka, ki jo je na klaviaturah spremljal oče Gorazd Čepin.

DEČEK IZ PREKMURJA POSTAL EDEN NAJVIDNEJŠIH SLOVENSKIH LITERARNIH USTVARJALCEV

60 let Knjižnice Sevnica (10)

V glasbenem delu programa se je predstavila mlada koroška kantavtorica Ditka Čepin ob spremljavi očeta na klaviaturah.

V pogovoru z bibliotekarko Tanjo Mikolič je prekmurski pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist Feri Lainšček odkril del lastne življenjske zgodbe in vzgibe umetniškega ustvarjanja, ki ga vodijo v pisanje različnih zvrsti in vrst v besedni umetnosti. Njegovi spomini na otroštvo so risali podobo skromne kmečke hiše, zidane iz kamenja in tlemi iz poteptane zemlje, ki je imela streho iz slame in dva bivalna prostora. »V hiši vse do mojega odhoda v peti razred ni bilo elektrike, prostor je osvetljevala petrolejka in ob njej sem se tudi učil,« je povedal in pojasnil, da je bila njegova zibka velika lesena posoda, v kateri je mati mesila kruh. »Zdi se, da sem se rodil tam, kjer ni bilo praktično ničesar, a sam vedno znova poudarim, da sem se rodil pod srečno zvezdo, kajti moji starši so bili čudoviti, čeprav preprosti. Oče in mati sta se imela zelo rada in zelo rada sta imela tudi mene, tako da sem bil v otroštvu deležen neizmerne ljubezni in topline. Oba sta bila tudi zelo dobra pripovedovalca in to je vplivalo name,« je teklo opisovanje otroških dni, ki so vplivali na kasnejšo življenjsko pot osrednjega gosta. »Vsi smo lahko pisatelji, a pravi je tisti, ki vzbudi zanimanje pri bralcih,« je menil o besednem ustvarjanju in dodal, da pri ustvarjanju »ne smeš izgubiti duha globine, kajti s tem potujejo vrednote in zaradi tega vemo, kaj je ljubezen, svoboda, pravica – zaradi globine duha«.

Feri Lainšček, eden najbolj branih slovenskih pesnikov in pisateljev, je za svoja dela prejel številne nagrade, v sevniški dvorani pa je bil za interpretacijo svojih pesmi nagrajen z močnim in dolgim aplavzom. Navdušil pa ni samo osrednji gost, pač pa tudi mlada koroška pevka Ditka, ki bo na dveh prihajajočih razprodanih oktobrskih koncertih predstavila svoj novi CD z 11 uglasbenimi pesmimi, za katere sta besedila prispevala tudi Ditkin oče Gorazd in Feri.

PRIHODNJE LETO POTUJOČA KNJIŽNICA

60 let Knjiznice Sevnica (52)

Praznovanje 60-letnici sevniške knjižnice se je zaključilo s torto, ki jo je razrezala direktorica knjižnice Anita Šiško.

Prijeten večer sta dopolnila še direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško in župan Srečko Ocvirk, ki sta vsak v svojem govoru poudarila pomen branja in kulture ter delovanja knjižnice. »60 let za knjižnico ni malo, je dolga doba, še posebej, če je pot do današnje knjižnice tako vijugasta in zavita, kot je bila sevniška. Mnogi med vami se zagotovo še spomnite, v kakšnih prostorih je delovala in kako malo gradiva je imela knjižnica včasih. Danes pa se lahko pohvalimo z lepimi, svetlimi, funkcionalnimi prostori, s preko 87.000 enotami gradiva, 110.000 izposojenimi enotami, 55.000 obiskovalci in preko 70 dogodki letno, kot kažejo številke iz leta 2018,« je nizala podatke direktorica knjižnice. »Vemo, da v splošno knjižnico zahajate vsi prebivalci naše občine, od najmlajših do najstarejših. In naj poudarim, da se pri nas ne izposojajo samo knjige in revije, ampak nas bogati skrb za bralno kulturo pri mlajših in malo starejših bralcih pa tudi pri osebah s posebnimi potrebami. V skrbi za kulturno dediščino prispevamo k ohranjanju bogate zgodovine sevniške občine in zgodb posameznikov, ki so s svojim delovanjem sooblikovali in še sooblikujejo njen razvoj. Bogatijo nas tudi številne likovne in druge razstave, ki se zamenjajo vsak mesec in krasijo našo knjižnico, potem so tukaj še uspešni in lepo obiskani literarni večeri ter potopisna in strokovna predavanja, ki v našo knjižnico privabijo mnoge vedoželjne obiskovalce,« je tekla beseda v nadaljevanju. »Seveda pa ni razvoja brez novih idej, izzivov in teh nam v knjižnici ne zmanjka. Mnogi verjetno že veste, da prihaja naslednje leto jeseni v Posavje prva potujoča knjižnica. Na vozilu, ki bo predelan kamion, bo približno šest tisoč enot gradiva – knjig, revij, zgoščenk – kar ni majhna številka in do oddaljenih naselij bo potujoča knjižnica pripeljala aktualno knjižnično gradivo ter izboljšala kakovost preživljanja prostega časa in informiranosti prebivalcev Posavja. To je skupen projekt vseh treh posavskih knjižnic ter Knjižnice Laško, ki ima svojo enoto knjižnice v občini Radeče,« je govornica izpostavila še novost v Posavju. »Knjižnica ni samo skladišče knjig, knjižničarke nista samo skladiščniki in takšni večeri, kot je nocojšnji, dajejo spodbudo, da gledamo na knjige drugače - kot izvir različnosti idej in prinašalke kulture,« pa je med drugim dejal župan.

S. R., foto: S. R., L. M.

 
« Nazaj na seznam
»