Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Od vaške godbe do pihalnega orkestra – 170 let Pihalnega orkestra Kapele

Objavljeno: Petek, 19.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
170_let_pihalnega_orkestra_kapele_tiskovna_konferenca (39)

Dirigent Sebastjan Borovšak (levo) in predsednik Pihalnega orkestra Kapele Ivan Urek

Na četrtkovi tiskovni konferenci v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice so predsednik in dirigent KD Pihalni orkester Kapele, Ivan Urek in Sebastjan Borovšak, direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj in župan Ivan Molan spregovorili v luči častitljivega jubileja kapelskega orkestra.

170_let_pihalnega_orkestra_kapele_tiskovna_konferenca (42)

Del razstave je tudi predstavitev članov PO Kapele na malo drugačen način.

Kapelska godba v Viteški dvorani igrala že davnega leta 1883

Strokovne sodelavke PMB so že pred dobrimi desetimi leti lotile obsežne raziskave zgodovine godbe v Kapelah in našle še marsikatero zanimivo podrobnost. Urek je najprej omenil, da se je v letu 1850, ko je bila ustanovljena Kapelska godba, odvila prav posebna zgodba. V Jereslavcu pri Kapelah je deček Ivan Požar združil bivše vojaške godbenike in tako je nastala godba. Zanimivo je, da vaje na začetku niso potekale v Kapelah, ampak v Stari vasi na Bizeljskem v gostilni Trampuš. Prva doslej najdena pisna omemba Kapelske godbe datira v leto 1878. Že davnega leta 1883 so člani kapelske »plehmuzike« za potrebe habsburške svečanosti igrali v Viteški dvorani brežiškega gradu. Nastopili so tudi ob ustanovitvi Vojaškega veteranskega društva v Brežicah (1904). Med letoma 1910 in 1925 so godbeniki že igrali na raznih veselicah in prireditvah, in sicer celo v dveh skupinah, saj jih je bilo že toliko zraven. Leta 1926 je bila v Kapelah ustanovljena gasilska četa, tri leta kasneje se je gasilski desetini priključila tudi domača godba in pridobila nove gasilske uniforme. Takrat je godba štela 20 članov. Prvi dirigent je bil Anton Pohar (med letoma 1935 in 1966). Med drugo svetovno vojno so člani godbe svoje inštrumente poskrili doma, vendar so jih Kočevarji, ki so naselili njihove domove, našli in jih odnesli na mejno postajo, a vsi domačini takrat niso bili izseljeni, zato je nekdo našel te inštrumente in jih varno skril. Dokaz sta fotografija in podatek, da so takoj po vojni kapelski godbeniki že zaigrali s svojimi inštrumenti domačinom, ki so prišli k maši na veliki šmaren, 15. avgusta. Obdobje med letoma 1978 in 1987 je zaznamovala tudi prva ženska, ki se je pridružila Kapelski godbi, to je bila Mira Šuler. »Igranje v orkestru oz. godbi že dolgo ni več domena moškega,« je dodal Urek.
170_let_pihalnega_orkestra_kapele_tiskovna_konferenca (35)

Med ogledom razstaveArh dirigentsko palico vihtel skoraj 28 let

Po letu 1987 je sledilo obdobje novih začetkov, saj je tega leta dirigentsko palico prevzel takratni mladi učitelj iz Glasbene šole Krško Franci Arh (njegov predhodnik je bil dve leti Drago Gradišek, zaradi vmesne Arhove odsotnosti je od jeseni 2004 do poletja 2005 dirigiral tudi Sandi Franko). »To je pomenilo, da ni bilo več učenja samo po posluhu, ampak so člani glasbeno znanje usvajali tudi po strokovni plati. Začeli so se tudi nastopi godbe na tekmovanjih,« je opisal Urek, ki je leta 1990 postal predsednik Kapelske godbe. Sedem let kasneje se je ta preimenovala v Kulturno društvo Pihalni orkester Kapele, saj financiranje s strani gasilske zveze ni bilo več mogoče. Godbeniki so uspeli pridobiti lastne vadbene prostore nad prostori KS Kapele v velikosti 200 kvadratnih metrov. Leta 2013 je bil Pihalni orkester Kapele kot prvi nosilec enote Godbeništvo vpisan v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. Pred petimi leti je dirigenta Arha po skoraj 28 letih dirigiranja zamenjal akademsko izobraženi glasbenik Sebastjan Borovšak. V tem času so člani PO Kapele nastopili med drugim na festivalu Pivo in cvetje v Laškem, Šuštarski nedelji v Tržiču, Prazniku češenj v Goriških Brdih, Vinski vigredi v Metliki itd. »Napredek, kvalitetno delo in entuziazem dirigentov in posameznikov, ki so desetletja in desetletja en za drugim ohranjali ne zavedajoč se tradicijo, da danes lahko govorimo o tako bogati zgodovini kapelske godbe, niso ostali neopaženi ne v bivši državi ne v samostojni Sloveniji,« je poudaril Urek in naštel še številna priznanja in nagrade, ki so jih godba ali njeni člani prejemali v zadnjih letih in desetletjih.
170_let_pihalnega_orkestra_kapele_tiskovna_konferenca (2)

Zaradi posebnih pogojev, ki še vedno veljajo znotraj kulturnih ustanov, so predstavniki medijev in ostali udeleženci tiskovne konference sedeli na primerni razdalji.

Tako je Kapelska godba že leta 1970 prejela občinsko Oktobrsko nagrado, naslednje leto Red zaslug za narod s srebrno zvezdo, nadalje tudi še Gallusovo listino, kar nekaj članov priznanja svetovnega združenja pihalnih orkestrov CISM pa tudi križ CISM za zasluge kot najvišje možno priznanje, zlato plaketo s posebno pohvalo na državnem tekmovanju Zveze pihalnih godb in s tem uvrstitev v koncertno skupino itd. V PO Kapele, ki do danes igra neprekinjeno in sodi med najstarejše orkestre v Sloveniji, je danes včlanjenih 46 glasbenikov.

Borovšak: Krasno je delati s člani orkestra

Da ima privilegij biti del te uspešne zgodbe, je vesel tudi sedanji dirigent Borovšak, ki je dejal, da je godba skozi zgodovino pri ljudeh dvigovala moralo, kulturno zavest in ne nazadnje sooblikovala tudi narodno identiteto. Vesel je tudi tega, da se je v zadnjih letih orkestru pridružilo kar nekaj mladih glasbenikov, ki so »izjemni, kreativni, ambiciozni in res je krasno delati z njimi«. Kot je še povedal, delujejo pod motom, da čim bolj izkoristijo prosti čas v glasbenem smislu na vajah, v dobri družbi. Letošnji jubilejni koncert, ki ga načrtujejo konec leta, bo po njegovih besedah nekaj posebnega, člani orkestra bodo preigravali izbrane skladbe, ki poleg velike zasedbe pihalnega orkestra vključujejo še godala. Černelič Krošljeva je v nadaljevanju povedala nekaj več o ozadju vpisa PO Kapele v Register pa tudi o razstavi, ki je nastajala skupaj z orkestrom in so jo v tretjem prostoru Galerije PMB postavili ob njegovi 170-letnici. Župan Molan je poudaril, da je bila kultura že od nekdaj kot neko vodilo ljudem, živečim ob meji, ki se še bolj borijo za svoj jezik, navade, tradicijo, kar dokazujejo tako visoki jubileji kulturnih društev v občini. Dodal je, da predvsem mladi glasbeniki s prihodom v orkester dobijo še dodatne življenjske izkušnje in izpopolnijo znanje, ki ga dobijo že v glasbenih šolah.

Del tiskovne konference je bil tudi premierni ogled razstave Od vaške godbe do pihalnega orkestra, ki jo bodo sicer odprli jutri, v soboto, 20. junija, ob 19.00 kot del Poletne muzejske noči v PMB. Ob tej priložnosti bodo člani PO Kapele zaigrali tudi nekaj melodij.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam