Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odlična interpretacija z impozantno prezenco instrumentalistov

Objavljeno: Sreda, 31.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Sonc Festival 2019 (40)

V cerkvi sv. Petra v Radečah sta se odvijala dva koncertna večera Sonc Festivala.

Na letošnjem Sonc Festivalu, ki se je odvijal med 25. in 30. julijem, so mladi in nadarjeni ter mednarodno uveljavljeni glasbeniki pričarali prekrasen glasbeni večer na dveh koncertih tudi v cerkvi sv. Petra v Radečah, od koder prihajata snovalca festivala Tanja Sonc in Boštjan Lipovšek.

67828556_2299312183665443_6457256654047019008_n

Pobudnica festivala, violinistka Tanja Sonc

Na petkovem koncertu 26. julija je nastopil godalni kvartet, ki so ga sestavljali slovenska violinistka Tanja Sonc, francoski violinist Boris Borgolotto, Libanončan Ribal Molaeb na violi in na violončelu Francoz Marc Girard Garcia. Občinstvo so navdušili s skladbami na plesno tematiko skladateljev Erwina Schhulhoffa, Astora Piazzolle, Aleksandra Glazunova in Johanna Sebastiana Bacha. Na nedeljskem koncertu 28. julija so poleg godalcev nastopili tudi vsi ostali glasbeniki – Boštjan Lipovšek na rogu (Slovenija), Ognjen Popović na klarinetu (Srbija) in Lorenzo Cossi na klavirju (Italija). Prva skladba z naslovom Belokranjske pisanice, ki so jo umetniki izvedli, je bila simfonična skladba slovenskega skladatelja Danila Bučarja, ki jo je posebej za omenjeni glasbeni sestav priredila mlada radeška skladateljica Klara Mlakar. V nadaljevanju so navdušili še s skladbami Franza Schreckerja in Ernsta von Dohnanyija.

Rednemu koncertnemu delu sta sledila še dva dodatka, v prvem so glasbeniki zaigrali še eno skladbo Klare Mlakar, v drugi se je kot solistka predstavila Tanja Sonc na violini in ob klavirski glasbeni spremljavi ter navdušila z izjemnim tenkočutnim izvabljanjem zvokov, v katerih je bilo čutiti močan čustven naboj. Odzivi po vseh koncertih so izražali navdušenje. »Odlična interpretacija z impozantno prezenco instrumentalistov. Vrhunski festivalski dogodek. Hvala, Tanja Sonc,« je le eden od mnogih odzivov po zaključenih glasbenih nastopih.

KONCERTE POPESTRILA SLIKARSKA RAZSTAVA

Glasbeni del je popestrila slikarska razstava, na kateri se je s svoji slikarskimi deli predstavila 13-letna Klara Sonc iz Radeč, ki obiskuje umetniški program Mala Akademija pri Eleni Sigmund. »Vse umetnosti so med seboj povezane in se izpolnjujejo. Kultura širi obzorja in verjamem, da lahko takšni projekti družbo obogatijo ter pozitivno razvijajo,« pravi Tanja Sonc, ki je svojemu priimku dodala še možev, Molaeb.

Prijeten skupen čas so glasbeniki preživljali v gozdarski hiši na Magolniku, kjer so bivali in vadili pred nastopi. Posebej jih je navdušila narava ter mir.

S. R., foto: S. Radi in  M. Resnik
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte