Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odpirajo razstavo Spontani ambienti Rudija Benétika

Objavljeno: Sreda, 13.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
02_Pogled v postavitev Rudi Benetik, Spontani ambient (foto Jaka Babnik)

Pogled v postavitev Rudi Benetik, Spontani ambient (foto Jaka Babnik)

​V jesenski cikel razstav bodo v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki vstopili z odprtjem razstave Rudija Benétika »Spontani ambienti« v razstavišču Lapidarij. Odprtje razstave, katere kustodinja je Kristina T. Simončič, bo v petek, 15. septembra, ob 19. uri.

O razstavi:
 
Rudi Benétik je človek, ki svet zaznava izjemno senzibilno in v nenehnem gibanju. Živi in ustvarja v podeželskem okolju Podjune v Avstriji, na prepihu dveh kultur in jezikov. Morda so tudi zato njegova dela dinamična in iskriva, kot je tok njegovih misli, ki se vije v dveh ali celo treh jezikih hkrati. V najmanjših drobcih vsakdana, kot so datljeva jedrca, posušen cvet ali kos starinske tapete, zmore Benétik odkriti navdih za slike in skulpture, ki jih prežema iskrena otroška igrivost, odprtost duha, začinjeni humorni detajli in vseprisotni joie de vivre.
01_Rudi Benétik, Speča deklica, 1995, pobarvana kovina (foto Jaka Babnik)

Rudi Benétik, Speča deklica, 1995, pobarvana kovina (foto Jaka Babnik)Prostori Lapidarija Galerije Božidar Jakac z neravnimi stenami, nizkimi prehodi, nenavadnimi nišami in zavitimi volumni so postali idealna kulisa za umetnikova dela, nastala med leti 1988 in 2023, ki s premišljeno umestitvijo ter sinergijo z razstaviščem tvorijo občutek mimobežnega »spontanega« ambienta, ki pa je tak zgolj na prvi pogled.
03_Rudi Benétik, Sanjski sadež, 2022, žica, kovinski trak, akril, poliuretanska pena (foto Jaka B

Rudi Benétik, Sanjski sadež, 2022, žica, kovinski trak, akril, poliuretanska pena (foto Jaka Babnik)


Benétik je pripovedovalec zgodb, sestavljenih iz prepletenih drobcev resničnosti, kot so kosi embalaže in uporabnih predmetov, popisane serviete ali ob cesti najdena majica, ki tvorijo umetnikov doživljajski svet, poln spominov na potovanja v daljne in za nas eksotične dežele. Kolažna tehnika mu omogoča svobodno gradnjo slik in skulptur, tako da le-te postanejo sestavljanke občutij iz okruškov misli in doživetega vsakdana. Njegova dela so dinamična, osvobojena začrtanih okvirjev likovnega polja, saj se po pravilu raztezajo onkraj robov platen na stranice in nosilce.

Rudi Benétik v vsako svoje delo prelije svoj intimni spominski zapis, zato je sprehod skozi njegovo razstavo kot likovno popotovanje po osebno izpovednih dnevniških zapisih nemirnega popotnika »Marka Pola« našega časa. Fascinantne zgodbe, ki nam jih pripoveduje o najbolj vsakdanjih doživljajih ali pa o daljnih deželah in njihovih ljudeh, so obogatene z refleksijami in krhkimi odslikavami sveta. Lirična lahkotnost Benétikovih del tako gledalca zapelje v ambivalentni svet vizualnih senzacij, ki je prežet s tenkočutnimi občutji pahljače človeških čustev, sanjarjenj in spominov, z eno nogo trdno zasidran tu v fizičnem svetu, z drugo pa potopljen v globinah nezavednega in sanjskega.

O umetniku:
 
Rudi Benétik se je rodil 16. februarja 1960 kot prvorojenec od štirih otrok v delavski družini Romane in Franza Benétika v dvojezični vasi Podjuna / Jaunstein na južnem Koroškem v Avstriji. Med letoma 1981 in 1985 je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Andreju Jemcu, Gustavu Gnamušu in Bogdanu Borčiću. Večkrat se je udeležil Mednarodnih poletnih akademij za likovno umetnost v Salzburgu: leta 1982 se je izobraževal v tehniki jedkanice pri Rudolfu Hradilu, leta 1983 se je učil kiparstva pri Markusu Lüpertzu, leta 1984 pa scenografije "Umetnost in oder - tehnologija in igra" pri Ottu Piene, Wernerju Ruhnau in Güntherju Schneider-Siemsenu.

Benétik išče navdih za svoja dela na številnih študijskih potovanjih v države, kot so: Butan, Bosna in Hercegovina, Danska, Egipt, Francija, Indija, Italija, Madžarska, Mjanmar, Nepal, Hrvaška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Španija, Sudan, Tunizija, Turčija in ZDA. Njegova dela najdemo v zbirkah priznanih galerij in muzejev po vsej Evropi. Živi in dela v Podjuni / Jaunsteinu in Trentu v severni Italiji.

P. P./vir: GBJ Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik