Časopis za pokrajino Posavje
1.10.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprli jezikoslovno učno pot in predstavili monografijo o Jožetu Toporišiču

Objavljeno: Sreda, 14.09.2016    Rubrika: KULTURA Redakcija
predstavitev_monografije_o_jozetu_toporisicu17

Navzoči na predstavitvi monografije Toporišičevo leto

V torek so v sklopu Toporišičevega leta, ki traja do 11. oktobra letos, v Slavističnem društvu Posavja uresničili velik cilj, ki so si ga zadali v lanskem letu, ko so društvo preselili v Pišece - v celoto so povezali vse velike posavske jezikoslovce in odprli jezikoslovno učno pot z naslovom Korenine jezika. Pot gre skozi Krško (Bohorič, Dalmatin, Valvasor), Pišece (Pleteršnik) in Mostec (Toporišič).

predstavitev_monografije_o_jozetu_toporisicu2

Urednik monografije prof. dr. Marko Jesenšek

V sklopu Pleteršnikovih dnevov, ki jih organizira Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece, so ta dan v kulturnem domu v Pišecah predstavili tudi sedmo knjigo s pišeških simpozijev, ki je posvečena začetniku Pleteršnikovih dnevov, vodji prvih dveh simpozijev in uredniku prvih dveh monografij akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču. Monografijo z naslovom Toporišičevo leto je predstavil njen urednik prof. dr. Marko Jesenšek, sicer tudi predsednik Strokovnega odbora za slovenski jezik Maksa Pleteršnika in nadaljevalec Pleteršnikovih dnevov v Pišecah. V monografiji je objavljenih 19 prispevkov domačih in tujih avtorjev z lanskoletnega Pleteršnikovega simpozija »Spomin na Jožeta Toporišiča«. V knjigi so zbrani osebni spomini Toporišičevih sopotnikov in učencev na srečanja z njim in njegovim jezikoslovjem, predstavljena je Toporišičeva jezikoslovna dediščina in vprašanje učnega jezika v visokem šolstvu ter začrtani jezikoslovni sklopi za Toporišičeve dneve, ki bodo v prihodnosti potekali vsako drugo (parno) leto izmenjaje s Pleteršnikovimi dnevi (neparno leto). Kot je poudaril Jesenšek, je knjiga poklon vsemu, kar je Toporišič naredil za slovenski jezik. V naslednjih letih sledi še več monografij o Toporišiču, ki bodo temeljile bolj na znanstvenem vidiku njegovega dela.

predstavitev_monografije_o_jozetu_toporisicu3

Pleteršnikovi ljudski pevci med nastopom

Predstavitev monografije je bil zaključek predstavitvenega ogleda posavske jezikoslovne učne poti, o kateri je predsednik Slavističnega društva Posavja David Križman povedal, da njeno odprtje pomeni tudi možnost povabila osnovnim in srednjim šolam, da kak kulturni dan izkoristijo z ogledom te poti, ali za kakšne strokovne ekskurzije kolektivov. Na vsaki od postojank so na voljo tudi delavnice.

Na predstavitvi so nastopili Pleteršnikovi ljudski pevci, dijaki Gimnazije Brežice in učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Zbrane so pozdravili predsednik Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece Martin Dušič, podžupanja občine Brežice Katja Čanžar, ravnateljica pišeške šole Nuška Ogorevc, eden od avtorjev v monografiji Janez Dular in direktorica Posavskega muzeja Brežice, brez pomoči katerega monografija verjetno ne bi nastala, Alenka Černelič Krošelj.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom

04.12.2020 | Redakcija

Ribiški pripomočki prednikov

17.06.2019 | Redakcija

Replika kapele Božjega groba