Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje gostujoče razstave o dr. Mihajlu Rostoharju v Pragi

Objavljeno: Četrtek, 13.09.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC03986

Dr. Mihajla Rostoharja je predstavila kustosinja razstave dr. Helena Rožman.

V torek, 11. septembra, je bila na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi odprta razstava, ki predstavlja velikega Slovenca, znamenitega psihologa, krškega rojaka, soustanovitelja Univerze v Ljubljani in ustanovitelja oddelkov za psihologijo na Filozofskih fakultetah Masarykove univerze v Brnu in Univerze v Ljubljani, dr. Mihajla Rostoharja.

Razstava je razdeljena v sklope, skozi katere so predstavljeni:
-          Rostoharjeva življenjska pot
-          publicistična dejavnost
-          dejavnosti povezane z Univerzo v Ljubljani
-          strokovno delovanje (predstavitev je pripravil dr. Marko Polič upokojeni profesor z oddelka za psihologijo FF UL)
-          in današnji pogled na Rostoharja oz. odmevi nanj po smrti 1966.
DSC04102

 
Na razstavi je prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani.
 
Besedila sta pripravila prof. dr. Marko Polič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in kustosinja razstave, dr. Helena Rožman, ki je dr. Rostoharja predstavila zbranim.
 
Katalog v slovenskem in češkem jeziku je dostopen na internetni strani Mestnega muzeja Krško. Oblikovanje razstave je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je tudi ohranila vizualno podobo prve razstave, ki je še vedno na ogled v Mestnem muzeju Krško.
 
Razstavo je odprl veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Češki, mag. Leon Marc, zbrane (med njimi so bili tudi Rostoharjevi otroci in najožje sorodstvo) pa so pozdravili še direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc in podžupanja občine Krško Ana Nuša Somrak ter prodekan Filozofske fakultete Karlove univerze, dr. Daniel Soukup.
 
Kulturni program sta sooblikovali Ana Rostohar z očetu posvečeno avtorsko liriko in Melita Osojnik z interpretacijo slovenskega ljudskega izročila.
 
Razstava bo na Filozofski fakulteti Karlove univerze na ogled do 30. septembra 2018, od 12. novembra 2018 dalje pa na Filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu. Gostovanje razstave je organizirano v sodelovanju s Slovenskim društvom Jože Plečnik.

Vir: KD Krško
 
« Nazaj na seznam