Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje kiparske razstave Forma 22 Komplet v Krškem

Objavljeno: Petek, 26.08.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Forma 22 Komplet (80)

Skupinska fotografija sodelujočih na kiparski razstavi Forma 22 »Komplet«

V četrtek, 25. avgusta, je v Dvorani v parku v starem mestnem jedru Krškega potekalo slavnostno odprtje kiparske razstave Društva likovnikov Krško – OKO z naslovom Forma 22 »Komplet«, na kateri razstavlja enajst članov društva pod mentorstvom uveljavljene akademske kiparke Dragice Čadež.

Kot je povedala predsednica Društva likovnikov Krško – OKO Branka Benje v svojem govoru, so imeli člani društva delavnico kiparstva v mesecu marcu in aprilu; ustvarjali so v ateljeju v Mencingerjevi hiši, kjer so oblikovali iz bele univerzalne gline in se prvič srečali tudi s črno glino. »Osnova razstave so naši avtoportreti v nizkem reliefu, naredili smo cel komplet. Frontalni avtoportreti iz bele gline so razstavljeni na panojih, profilni portreti s silhueto iz črne gline pa so v nišah stranskih sten,« je še povedala Benje in dodala, da so poleg tega naredili tudi nekaj malih plastik – doprsni kip dame in nekaj abstraktnih del, ki jih je moč videti v okviru razstave.

Razstava Forma 22 Komplet (67)

Predsednica Društva likovnikov Krško – OKO Branka Benje (levo) in mentorica Dragica Čadež

Kot je še razložila Benje, je kiparstvo »veja upodabljajočih umetnosti, ki deluje v treh dimenzijah oziroma oblikuje volumen.« Poudarila je tudi, da člani društva kiparijo v glavnem v glini, saj jo razumejo kot enega najstarejših materialov za kiparske izdelke; je namreč mehkejši in gnetljiv material, pri modeliranju pa jo lahko dodajajo ali odvzemajo. »Oblikujemo jo lahko ročno ali s pomočjo različnih orodij in priprav. Po sušenju jo lahko žgemo in barvamo,« je še dejala Benje in pripomnila, da je pot do preobrazbe od kepe gline do okrasnega izdelka in kipa kar dolga in zanimiva ter polna izzivov in presenečenj.

Mentorica članom Društva likovnikov Krško – OKO je že osmo leto zapored Dragica Čadež, ki, tako Benje, velja za zelo priznano in cenjeno akademsko kiparko in je v dosedanjem več kot petdesetletnem ustvarjanju prejela številne nagrade.

Predsednica društva je v svojem govoru Dragico Čadež opisala z naslednjimi besedami: »Vsako leto ima za nas pripravljene nove, sveže ideje in zamisli, je polna ustvarjalne energije, velikodušna s svojimi nasveti in usmeritvami pri našem ustvarjanju, potrpežljiva z nami, mi pa seveda zelo vztrajni in željni novih znanj in izkušenj, tako da smo vsi udeleženci z veseljem udejanjali ideje, ki smo si jih zastavili, pa naj so bile še tako zahtevne. Štejemo si v veliko čast in veselje, da je naša mentorica.«

Vse prisotne je nagovorila tudi mentorica Dragica Čadež, ki je v svojem govoru med drugim poudarila, da so likovni ustvarjalci glino sprejeli kot medij in da jo obvladajo ter da je zelo zadovoljna s končno podobo razstave. Zahvalila se je tudi vsem udeležencem kiparske delavnice za tvorno sodelovanje, v znak hvaležnosti pa so ji člani društva podarili živopisan šopek.

Razstava Forma 22 Komplet (68)

Mladi klarinetistki Mojca Rostohar (levo) in Ana Baznik

V okviru tokratne razstave so svoja dela na ogled postavili naslednji člani Društva likovnikov Krško – OKO: Hermina Agrež, Branka Benje, Roman Blatnik, Iva Gošek, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Lidija Strle, Stanislav Udvanc, Darja Veljković in Milena Volk.

Slavnostno odprtje razstave sta glasbeno dopolnili učenki Glasbene šole Krško. Nastopili sta klarinetistki Ana Baznik, ki se uči igranja pri Petru Gabriču, in Mojca Rostohar, katere učitelj je Robi Pirc. Na klavirju ju je spremljal Martin Šušteršič.

Odprtje razstave so organizirali člani Društva likovnikov Krško – OKO v sodelovanju z JSKD OI Krško ter ob podpori Mestne občine Krško. Ko je bila razstava uradno odprta, so za vse obiskovalce razstave pripravili tudi pogostitev in jih povabili k druženju ter klepetu ob ogledu razstavljenih kiparskih del.

Razstava bo v Dvorani v parku na ogled do 19. septembra 2022.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam