Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje prve kiparske razstave pomemben mejnik za Likovno družino Dobova

Objavljeno: Sobota, 13.04.2024    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_20240405_190605

Z odprtja kiparske razstave Likovne družine Dobova v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice

V središču pozornosti Posavskega muzeja Brežice je bilo 5. aprila odprtje razstave, ki je zaznamovalo pomemben mejnik za Likovno družino Dobova. Dogodek je simboliziral zaključek študijske sezone in hkrati prvo kiparsko predstavitev te skupine. Priznanje za trdo delo in ustvarjalnost so ustvarjalci Teja Leben, Vasja Kranjc, Branko Bosina, Ruža Prahin, Tanja Brate, Rosina Curhalek, Katarina Žičkar, Marjana Gerjevič in Jožica Petrišič prejeli v obliki diplom, kar je še dodatno podkrepilo njihov umetniški dosežek.

DSC_8892-1

Z leve: mentor Zoran Poznič, predsednica Likovne družine Dobova Vesna Davidovič in predsednik Sveta KS Dobova Gregor Černoga

Obisk razstave je presegel pričakovanja, saj je obilo obiskovalcev nakazovalo na širok interes javnosti za umetniška dela, ki izvirajo iz te regije. Takšen odziv je optimističen signal za vse, ki v umetnosti vidijo ključ do kulturnega in družbenega razvoja. Nadaljnji izobraževalni načrti Likovne družine Dobova ostajajo ambiciozni. Pod mentorstvom Zorana Pozniča, magistra umetnosti in akademskega kiparja, se obeta še večja poglobitev v umetniške vode. Poznič je na odprtju poudaril kakovost delavnic, ki so po njegovem mnenju na ravni akademskih ustanov, kar je velik kompliment tako za mentorja kot za udeležence.

Dolgoletna predsednica Vesna Davidovič, ki je prav tako ena od avtorjev razstave, poziva vse zainteresirane, naj se prijavijo na nove tečaje. Hkrati vabi na ogled in spremljanje Facebook profila, kjer bodo redno objavljene vse aktualne informacije, novosti ter vpogledi v tekoče in prihajajoče projekte. Ta pristop omogoča lažjo komunikacijo z obstoječimi in potencialnimi člani ter spodbuja širšo skupnost k aktivnemu sodelovanju in podpori.
DSC_8895-3

Sodelujoči na razstavi so kot priznanje za trdo delo in ustvarjalnost prejeli diplome.


Pomembno vlogo pri podpori umetnosti igra tudi lokalna skupnost. Gregor Černoga, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dobova, je ob tej priložnosti izrazil namero KS za finančno podporo pri obnovi prostorov v pododerju, kjer potekajo umetniške delavnice. Takšna investicija ne samo da odraža zavezanost skupnosti kulturi, temveč tudi zagotavlja boljše pogoje za nadaljevanje in razvoj umetniške prakse.
DSC_8916

Dogodek je simboliziral zaključek študijske sezone in hkrati prvo kiparsko predstavitev skupine ustvarjalcev Likovne družine Dobova.


Odprtje razstave v Posavskem muzeju je bilo več kot le prikaz umetniških del; bilo je praznovanje skupnosti, umetnosti in obetov za prihodnost. Likovna družina Dobova s svojimi ambicijami in podporo skupnosti dokazuje, da je umetnost živa in pomembna sila v sodobni družbi.

Vir: Likovna družina Dobova, foto: R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte