Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje Rastoče knjige Šentjanž

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Odprtje Rastoče knjige Šentjanž

Vseslovenski projekt Rastoča knjiga se je rodil 1. januarja 2001, da bi povezal vse Slovence v misli, naj naredi vsakdo vsak dan nekaj dobrega zase, za družino in širšo skupnost.

Omenjenega leta so se Ljudske pevke Solzice iz Budne vasi pri Šentjanžu na pobudo Andreje Tomažin vključile v promoviranje projekta, in sicer z organizacijo prvega koncerta v šentjanški cerkvi z naslovom »Sreča, biser življenja«. Na koncertu, ki je potekal 23. junija 2001, je takratni predsednik Državnega sveta RS predstavil pomen in poslanstvo projekta. Ljudske pevke Solzice, ki so takrat delovale še pod okriljem Aktiva kmečkih žena Šentjanž, pa so nato sodelovale na trinajstih koncertih po vsej Sloveniji.

Na srečanju s koordinatorjem Rastoče knjige dr. Janezom Gabrijelčičem pred letom dni v Sevnici se je rodila zamisel o Rastoči knjigi Šentjanž. Moči so združili Kulturno umetniško društvo Budna vas, Osnovna šola Milana Majcna Šentjanž in Krajevna skupnost Šentjanž ob pomoči AKŽ Budna vas, domačega društva vinogradnikov, turističnega društva, društva konjenikov, Kulturnega društva Milan Majcen in Gostilne Repovž.

Rezultat sodelovanje je bila prireditev v počastitev kulturnega praznika z odprtjem odprtje Rastoče knjige Šentjanž, ki je potekala v četrtkovem večeru v šentjanški kulturni dvorani. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar. Nekaj pozdravnih besed so namenili obiskovalkam in obiskovalcem tudi predsednik SAZU-ja, akademik dr. Boštjan Žekš,  pobudnik društva Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič, ravnateljica OŠ Milana Majcna Šentjanž Marija Brce, predsednica KUD Budna vas Magda Sigmund in predsednik KS Šentjanž Boštjan Krmelj.

Za začetek smo predstavili dva znana Šentjanžana - zgodovinarja Janeza Kosa in jezikoslovca Janeza Kebra. Upamo, da nam bo ob pomoči krajanov uspelo dodati še veliko več ustvarjalcev in obesiti še veliko listov na lipo, pod katero sedi deklica z lipo kot simbol šentjanške rastoče knjige.

Kulturni program ob odprtju so pripravili in izvedli učitelji in učenci tamkajšnje osnovne šole, sodelovali pa so še Ljudske pevke Solzice, septet Fortuna, skupina Kresnice in skupina Jurjevalci. Prireditev je povezovala Jožica Pelko.

Magda Sigmund, foto: S. R.

« Nazaj na seznam