Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje razstave o Alenki Gerlovič v Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov

Objavljeno: Četrtek, 09.05.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Odprtje razstave o Alenki Gerlovič v Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov
Z odprtjem pregledne projektne razstave LIKOVNI SVET ALENKE GERLOVIČ (1919–2010) v Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v Ljubljani v torek, 7. maja, smo opozorili javnost na dogodke, ki se bodo zvrstili v počastitev stoletnice rojstva pedagoginje, umetnice, kulturnice in aktivne članice ZDSLU Alenke Gerlovič.

Vsaka od sedmih sodelujočih ustanov, ki hrani dela slikarke in pedagoginje Alenke Gerlovič, se je predstavila z izbranimi umetnostnimi deli iz svoje zbirke in z aktivnostmi, ki se bodo izvajale v jubilejnem letu. Zvrstilo se bo sedem občasnih razstav, ki jih bodo pripravile sodelujoče ustanove: Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Posavski muzej Brežice, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Slovenski etnografski muzej, Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana in Galerija Miklove hiše (didaktična zbirka). Izpostavljeni sta bili dve stalni razstavi permanentno na ogled javnosti, prva v Posavskem muzeju Brežice, posvečena veliki umetnici in donatorki Posavskega muzeja Brežice, z naslovom ALENKA GERLOVIČ (1919–2010) in druga likovno-pedagoška zbirka v Jakčevem domu Dolenjskega muzeja Novo mesto, posvečena pobudnici, zbirateljici in pedagoginji Alenki Gerlovič.

Pri organizaciji in izvedbi torkovega odprtja razstave sta nepogrešljivo delo opravila predstavnika ZDSLU, Olga Butinar Čeh, kustosinja in vodja odnosov z javnostmi, ter Aleš Sedmak, predsednik. Predstavitev projekta smo predstavili predstavnice in predstavniki posameznih sodelujočih ustanov, ki smo spregovorili vsak o svojem delu projekta.

Oži Lorber, kustosinja Posavskega muzeja Brežice, je izpostavila stalno zbirko umetnice in donatorke Alenke Gerlovič v sklopu Posavskega muzeja Brežice in letošnja gostovanja z občasnima razstavama: ŽIVETI UMETNOST / Stoletnica rojstva Alenke Gerlovič (1919–2010) v Mali stanici Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije med 1. in 15. aprilom 2019 in razstavo MED ZAGREBOM IN DALMACIJO v Studiu »Josip Račić« Moderne galerije Zagreb na Hrvaškem, ki bo na ogled med 20. 8. in 2. 9. 2019.

Vse aktivnosti v skupen projekt povezanih ustanov pomenijo poklon pomembni slovenski ustvarjalki, ki je imela vsestransko, izjemno vlogo v umetnostnem, pedagoškem in družbenem življenju polpretekle dobe doma in širše.

Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje