Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Odtisi drugačnosti« ob 40-letnici krškega posebnega programa

Objavljeno: Ponedeljek, 07.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
osRostohar (19)

Častna pokroviteljica razstave je Bernarda Žarn (levo), ob njej voditeljica prireditve Klara Eva Kukovičič.

V današnje ponedeljkovo dopoldne, 7. junija, so se v atriju Mencingerjeve hiše odvili fotografski »Odtisi drugačnosti«, kakor so organizatorji poimenovali prireditev, ki so jo pripravili ob 40-letnici posebnega programa vzgoje in izobraževanja v Krškem. Avtorica razstave je Jasmina Hribar.

Povezovalka programa Klara Eva Kukovičič je uvodoma povedala, da je OŠ dr. Mihajla Rostoharja dobila ime po slovenskem psihologu in znanstveniku, ki je zaslužen za jasno zarisane metodološke podlage znanstvenega dela v psihologiji ter tudi za oddelka psihologije na kar dveh univerzah. »Krško se lahko pohvali, da je bil ta veliki človek rojen prav v naših krajih,« je še dejala Kukovičičeva in poetično nadaljevala, da sreča ni nekaj, kar pride naproti. »Sreča je nekaj, za kar se je treba truditi vsak dan, vedno in znova. Še lepša pa je, ko jo delimo z drugimi. Lepoto lahko najdemo v različnih oblikah. V fotografijah, glasbi, sončnem vremenu, pa v nasmehu, objemu in v sočloveku,« so slišali prisotni prijetno melodični glas, ki ga je z glasbenim programom dopolnjeval »orkester« učencev in učiteljev ter s svojim nastopom več kot navdušil, saj je v teh koronskih časih, ko so povsod le omejitve, pristnost druženja močno omejena in objem precej oddaljen.

Vse to so kot vezna nit vpletle v svoj nagovor in s svojimi besednimi odtisi pridodale še nekoliko večji kamenček v slovesnem mozaiku govornice ob otvoritvi. Iz krške občinske uprave je spregovorila vodja službe za splošne in pravne zadeve Občine Krško Natalija Geršak, iz Kulturnega doma Krško je zbrane nagovorila direktorica Darja Planinc, kot častna pokroviteljica razstave na željo učencev pa Bernarda Žarn, ki je ob tem izrazila zahvalo za zaupanje, obenem pa izrekla tudi upanje, da nas kmalu čaka svetlejša in bolj sproščena prihodnost. Odtise preteklosti pa je odstirala ravnateljica dr. Barbara Smolej Fritz, ki je izpostavila dolgoletno ravnateljico Hildo Božič, pod njenim ravnateljevanjem je nastal oddelek, njena naslednika sta bila Andrej Romih in Metka Habinc. Kot prva učiteljica na šoli se je v kroniko zapisala Lidija Žnideršič, kot prva varuhinja pa Vlasta Stopar. »V šolski kroniki lahko na str. 95 preberemo, da je leta 1980 šola sprejela prvih pet učencev v oddelek delovnega usposabljanja, kot se je takrat imenoval. Od takrat do danes se je marsikaj spremenilo. Stara šolska stavba je dobila prizidek, program se je preimenoval najprej v oddelek vzgoje in izobraževanja, nato v posebni program VIZ. Iz enega oddelka jih je nastalo devet, ki jih obiskuje 52 učencev,« je navedla Smolej Fritzeva tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov in dopolnila, da je bil korak, ki je bil narejen pred štirimi desetletji, zelo pomemben, saj so se lahko učenci izobraževali v domačem okolju. »Ko smo pred več kot letom pričeli razmišljati, kako obeležiti pomembno obletnico, so bili naši načrti precej drugačni. Vmes smo se naučili in vsak dan znova se učimo drug od drugega ter ne razmišljajmo, kaj ne zmoremo oz. česa se ne da, ampak razmišljajmo, kaj lahko oz. kaj zmoremo. Namesto prireditve pred polno dvorano je nastala razstava, ki je pred nami. Odtisi v naslovu razstave pa niso naključje. Odtis je sled, ki jo pustimo,« je z besednim občutkom naslikala ravnateljica, ki je napovedala tudi skorajšnjo predstavitev videospota. Fotografska razstava Odtisi drugačnosti pa je na ogled do 20. junija.

M. H.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam