Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

OKO s spominsko razstavo počastilo Štovička

Objavljeno: Sreda, 08.07.2020    Rubrika: KULTURA
P7070005

Z otvoritve razstave

Društvo likovnikov Krško – OKO tradicionalno pripravlja Dan odprtih vrat, ki ga posvetijo počastitvi rojstnega dneva akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička. Priznani umetnik se je rodil 26. junija 1896 in umrl v častitljivi starosti 93 let 11. decembra 1989. Krški likovniki na t. i. Štovičkovem dnevu postavijo na ogled svoja umetniška dela. Otvoritev razstave je bila 7. julija v Galeriji v Krškem, družabni del pa na dvorišču Mestnega muzeja.  

Predsednica društva Branka Benje je ob tem izrazila zadovoljstvo, da se lahko predstavijo v živo, kjer je srečanje bolj pristno od virtualne predstavitve. »Ne samo člani društva, Krčani smo lahko ponosni, da je zvrst kiparstva kot je medaljerstvo in plakete v Sloveniji vznikla le v Krškem in to ravno z našim Štovičkom. Vladimir Štoviček je prerasel slovenski okvir, brez njegovega deleža bi bila naša, slovenska umetnost, posebno na tem področju siromašnejša in manj znana svetu.  Dolgoročni cilj kiparske sekcije društva je ohranjanje kiparskega ustvarjanja nizkega reliefa in male plastike, kar je dediščina Štovičkovih in  kar je posebnost v Sloveniji, pa tudi širše. Na letošnji razstavi se člani kiparske sekcije predstavljamo z nizkim reliefom, malo plastiko in unikatno keramiko v različnih materialih, formah, z različnimi slogovnimi značilnostmi. Člani slikarske sekcije pa se letos predstavljamo s slikami v različnih tehnikah: akril na platno, olje na platno, kolaž, globoka gravura, izrezanka in grafika,« je dejala Benjeva in predstavila še nekaj podrobnosti o razstavi. Povedala je, da so na ogled dela, ki so nastala v zadnjem letu na tečajih, delavnicah, ex-temporih, pa tudi v domačem okolju. »V društvu dajemo velik pomen izobraževanju. Poleg tradicionalnega Ex-tempora Krško, kamor povabimo tudi člane drugih društev, v društvu letno organiziramo tri slikarske delavnice in eno do dve kiparski, se udeležujemo tečajev v organizaciji drugih in tako stalno skrbimo za izpopolnjevanje članov. Pri ustvarjanju sodelujemo s številnimi domačimi in gostujočimi akademskimi slikarji in kiparji, ki se zavedajo pomena ljubiteljske kulture. V različnih razstavljenih delih se kažejo tudi njihovi vplivi, delo z različnimi mentorji pa vsakemu posamezniku odpre nov pogled na ustvarjanje in likovno pot,« je bilo slišati v nagovoru predsednice, ki se je zahvalila tudi za medijsko podporo lokalnim medijem.

Ob koncu je izpostavila tudi dosežke, priznanja in nagrade njihovih članov, na katere so ponosni ne le v društvu, pač pa tudi na krški Območni izpostavi kot je dejala vodja Tinka Vukič, ki se je prav tako udeležila slovesnosti. Svoja dela so v slikarski sekciji postavili na ogled Darinka Asić, Branka Benje, Nada Bizjak, Roman Blatnik, Franc Češnovar, Stane Fabjančič, Ivica Gošek, Mitja Grum, Petra Kampl Petrin, Primož Lapuh, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Erika Puc, Milena Roštohar, Lidija Strle, Jože Šterk, Stane Udvanc, Milena Volk, Darja Veljković, Jelka Zidarič, Suzana Zupančič in Antonija Žener. V kiparski sekciji pa Branka Benje, Roman Blatnik, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Stane Udvanc, Darja Veljković in Milena Volk. Glasbeni program je izvedla letošnja državna zlata rogistka Nuša Zaman Jelenič iz Glasbene šole Krško pod mentorstvom Draga Gradiška in ob klavirski spremljavi Martina Šušteršiča.

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje