Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oktet Jurij Dalmatin slavil 45 let

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Oktet Jurij Dalmatin slavil 45 let V soboto zvečer je v boštanjski cerkvi v okviru praznovanja 500-letnice župnije Boštanj potekal slavnostni koncert Okteta Jurij Dalmatin iz Boštanja, ki v letošnjem letu slavi 45-letnico ustvarjalnega glasbenega delovanja. Gostje so bili člani Slovenskega okteta, slavnostni govornik pa mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Zgodba o nastanku boštanjskega okteta sega v leto 1964, ko se je v domačem kraju zbralo osem mladih fantov z željo po skupnem prepevanju. Imenovali so se Boštanjski fantje. Na pobudo priznanega slovenskega skladatelja, v Boštanju rojenega Jakoba Ježa, ki se je s soprogo udeležil slavnostnega koncerta, so se kmalu preimenovali v Oktet Jurij Dalmatin.

Sestava članov v oktetu se je spreminjala, menjale so se tudi zborovodje. Prvi je boštanjski oktet vodil Jože Pfeifer, nato je bil 17 let njihov zborovodja prof. Egon Kunej. Pod njegovim vodstvom se je oktet razvil v enega izmed najuglednejših v Sloveniji. Danes oktet, ki ga sestavljajo Jure Požar, Iztok Zalezina, Andrej Sešlar, Franci Judež, Jože Novak, Janez Revinšek, Jure Klenovšek, Andrej Lisec in Matej Fon, vodi prof. Jelka Gregorčič Pintar.

V svojih 45-ih letih delovanja se je Oktet Jurij Dalmatin uspešno predstavljal s peto pesmijo na številnih prireditvah v domačem in širšem okolju, sodeloval na pevskih revijah ter na revijah izbranih orkestrov Slovenije. Posneli so nekaj radijskih in televizijskih oddaj (najodmevnejša je bila Sonce v Sevnici).

»Med številnimi nastopi in spomini izstopajo tisti med Slovenci v Nemčiji, kamor smo se večkrat vračali, in v Kanadi, kjer smo skupaj z našimi izseljenci praznovali 10 let radia Glas kanadskih Slovencev. Posebno doživetje je bilo osebno srečanje s papežem Janezom Pavlom II. v Vatikanu leta 2004, kjer smo nastopili kot edini Slovenci,« je sijal od ponosa Jože Novak, ki je oktetu zvest že 35 let in je njegova gonilna sila.

Za uspešno dolgoletno glasbeno udejstvovanje je članom boštanjskega okteta na sobotnem slavnostnem koncertu izrekel čestitke in podaril Listino občine Sevnica župan Srečko Ocvirk; nato je še mag. Igor Teršar podaril bronasto Gallusovo priznanje Juretu Klenovšku za 5-letno in srebrno Gallusovo priznanje Andreju Liscu 15-letno prepevanje. Zlati oz. častni Gallusov znak sta za 25-letno prepevanje prejela Iztok Zalezina in Franci Judež.

Predsednik KS Boštanj Jože Udovč je oktetu podaril skulpturo »Svetloba petja« v Boštanju rojenega umetnika Rudija Stoparja, posebno darilo je podaril tudi nekdanji namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Vatikanu Jože Tivadar. Čestitkam ob visokem jubileju in dobrim željam za nadaljevanje skrbno začrtane poti so se pridružili tudi mnogi glasbeni prijatelji iz sevniške občine in izven nje.

S. R., foto: L. M.

« Nazaj na seznam
»