Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Orkester na ladji duhov popeljal obiskovalce na otok luči

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
koncert pihalnega orkestra z Josem Albertom Pino (35)

Španski dirigent Jose Alberto Pina s krškim orkestrom

Na prvi decembrski večer je bil z izvedenim koncertom v krškem Kulturnem domu Pihalni orkester Krško pod taktirko dirigenta Dejana Žnideršiča in gostujočega španskega dirigenta in skladatelja Josea Alberta Pine deležen stoječih ovacij. Nič manjšega aplavza so bile deležne tudi solistka v orkestru, fagotistka Eva Fritz, in plesna skupina Plesnega društva Imani Ka’Bavidas Pelera z mentoricama Rosano Horvat in Sanjo Spirić.

koncert pihalnega orkestra z Josem Albertom Pino (33)

Domači in gostujoči dirigent

Prek 70-članska krška pihalna zasedba se je v letošnjem letu dodatno pomladila kar s petimi člani, od tega so se mu kot zadnji pridružili Tilen Klavžar, Anže Kostanjevec in Matic Ančimer, ki so bili na koncertu v znak dobrodošlice deležni tudi javne predstavitve in simboličnih daril. Sicer pa je do zadnjega kotička zapolnjena velika dvorana z občinstvom »dihala na škrge« od navdušenja ob igranju pihalcev, ki so najprej pod taktirko Dejana Žnideršiča in v ozadju spremljajoče plesne koreografije brežiški plesalk zaigrali skladbo Ireland: Of Legend and Lore, čemur je sledila še skladba Montain Maple Rhapsody s solistko na fagotu Evo Fritz v ospredju, nakar je za dirigentsko palico poprijel še dirigent Jose Alberto Pina, pod taktirko katerega so izvedli še njegovo
koncert pihalnega orkestra z Josem Albertom Pino (47)

Stoječe ovacije občinstva

skladbo The Island of Light (Otok luči). Španski skladatelj, ki se je prav s skladbami za pihalne orkestre zavihtel med svetovno smetano skladateljev, ni bil navdušen le nad znanjem in izvedbo krškega pihalnega sestava, ali kot je dejal, ga je orkester v vseh pogledih impresioniral, pač pa tudi nad deželo, ki jo je prvič obiskal, gostoljubnostjo in nad vrsto presenečenj, ki jih je doživel ob svojem gostovanju v Krškem, saj je bila prvič, kot je povedal, na njegovo skladbo izvedena tudi plesna koreografija. Z njegove strani je bila posebne zahvale poleg že navedenih deležna tudi predsednica orkestra Darja Dobršek, ki je bila »glavni krivec« njegovega gostovanja v Krškem, oba dirigenta, tako Dejan Žnideršič kot kot Jose Alberto Pina, pa sta napovedala sodelovanje tudi v bodoče.

Sicer pa so s skladbo in s prirejenim turističnim reklamnim spotom Slovenija, moja dežela ob zaključku navedenega koncerta, ki ga je povezoval Aleš Ulčnik, v orkestru že napovedali spomladanski koncert v krškem hramu kulture. Tega načrtujejo za 13. april, na njem pa bodo zaigrali slovenske melodije.

B. M.
« Nazaj na seznam