Časopis za pokrajino Posavje
7.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osvetlitev osamosvojitvenega boja v Krakovskem gozdu v knjigi

Objavljeno: Sreda, 23.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Boj v Krakovskem gozdu, knjiga, predstavitev (11)

Predsednik pokrajinskega odbora ZVVS Posavje Anton Supančič je predstavil vsebino knjige Boj v Krakovskem gozdu avtorja Rudija Smodiča.

V včerajšnjem poznem popoldnevu je potekala v sevniški kulturni dvorani predstavitev knjige Boj v Krakovskem gozdu Rudija Smodiča, ustanovnega člana OZVVS Krško in prvega častnega predsednika društva, ki je bil tudi predsednik pokrajinskega odbora ZVVS za Posavje, član predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in član njenih delovnih teles. Za svoje delo je prejel tudi vrsto visokih priznanj, med drugim zlato plaketo ZVVS.

Knjiga Boj v Krakovskem gozdu je nov prispevek k osvetlitvi dogodkov iz časa osamosvojitvene vojne Slovenije v letu 1991. V njej je zbranega mnogo dokumentarnega gradiva, ki razkriva pomen boja posavskih teritorialcev zoper agresorja v Krakovskem gozdu ter avtorjevo doživljanje časa, ki je omogočil vstop v svobodo, in tudi posttravmatske posledice udeležencev. Med drugim predstavi tudi slabost – slovenske protizračne obrambe ni bilo. Zadnji del v knjigi je posvečen postavitvi spominskega obeležja v Zalokah, ki ga pospremi z zapisom: »V tistih dneh leta 1991 mi še na misel ni prišlo o kakem spomeniku, ko sem dva dneva kot teritorialec ležal na bojnih položajih v Krakovskem gozdu. Še danes se zahvaljujem vsem, ki so pripomogli, da med nami ni bilo smrtnih žrtev, še posebej našim radioamaterjem in enoti za zveze, ki so na improvizirani tehniki prisluškovali majorju JLA Prodanoviću ter njegovim nadrejenim v Karlovcu in Zagrebu. Le zaradi njihove sposobnosti prisluškovanja, načrtovanju in umiku poveljujočih po napadu s položajev takoj po boju, so letala JLA sejala smrtonosni tovor po izpraznjenih položajih Teritorialne obrambe. To je tudi razlog, da danes ob spomeniku v Zalokah ni kamna z vklesanimi našimi imeni /... /«

Vsebino knjige je zbranim v sevniški kulturni dvorani v odsotnosti pisca knjige zaradi bolezni predstavil Anton Supančič, predsednik pokrajinskega odbora ZVVS Posavje. Recenzijo za knjigo, ki je izšla pretekli mesec, je napisal vojni in vojaški zgodovinar dr. Tomaž Teropšič, oblikovanje naslovne strani je bilo zaupano akademskemu slikarju Rajku Čubru.

Spremljevalni kulturni program so oblikovali učenec in učenki GŠ Sevnica na citrah, violini in kitari. Za pogostitev po zaključeni predstavitvi knjige so v predverju kulturne dvorane poskrbele članice Aktiva žena Boštanj.

S. R., foto: L. M., S. R.
« Nazaj na seznam