Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Otvoritev fotografske razstave ob 60-letnici delovanja Društva gluhih in naglušnih Posavja

Objavljeno: Ponedeljek, 24.07.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
image00003.

Fotografska razstava ob 60-letnici DGN v Dvorani v parku Krško

V četrtek, 20. 7., je v dvorani v parku Krško potekala prireditev ob otvoritvi fotografske razstave Društva gluhih in naglušnih Posavja Krško. Društvo letos praznuje že šestdeseto leto delovanja specifične invalidske organizacije, ki se aktivno vključuje v življenje in delo. Leta 1962 so bile izrečene prve pobude za ustanovitev društva. Leto za tem, 5. maja 1963, se je želja gluhih in naglušnih ljudi, ki so tedaj živeli v Posavju, uresničila, kar so, kot je povedala sekretarka DGN Vlasta Moškon, potrdili tudi na ustanovnem zboru članov.

image00009.

Govor članov društva DGN

Društvo ima sedež v lastni poslovni stavbi, ki ji pravijo tudi Sončna hiša, v kateri se nahajajo od leta 2007 dalje. Najprej je društvo delovalo v majhnih in skromnih prostorih nekdanjega doma kulture na Vidmu, leta 1994 pa so preselili sedež v stanovanje v bloku, kjer so razvijali pestrost programov, aktivnosti in pomoč članov vse do preselitve iz levega na desni predel mesta Krško.

V društvu izvajajo posebne socialne programe za gluhe, naglušne, gluho slepe in osebe s polževim vsadkom. Z dejavnostjo pokrivajo področja občin Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, deloma pa tudi Kozje in Radeče. Organizirajo različne tečaje slovenskega znakovnega jezika, vsako leto pa se na področju gledališke, likovne, filmske in fotografske dejavnosti vključujejo v aktivnosti z lokalnimi ustvarjalci ter se z izdelki predstavijo na festivalih po Sloveniji. Veliko jim pomeni tudi poudarek na delovanju društva na področju osebnega svetovanja in moči pri reševanju osebnih stisk in problemov oseb z izgubo sluha zaradi ovirane komunikacije in razumevanja.

image00013.
Ob obletnici so se predstavili s fotografijami, ki so drobec v mozaiku vseh dogodkov in aktivnosti članov društva. Razstava je zajemala nastanek oziroma zgodovino društva, športnih, kulturnih in izobraževalnih aktivnosti ter zanimivih in lepih doživetij z izletov in ogledov.

V uvodnem delu so poleg Vlaste Moškon zbrano občinstvo nagovorili člani društva in podžupanja MO Krško Brigita Piltaver Imperl, posebno zahvalo pa so v DGN namenili članom Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožici Mikek Veber, Anici Valentinc, Branku Benčinu in Lovru Vakslju, ki so pomagali pri izboru, postavitvi in organizaciji razstave. Po ogledu razstave je sledilo druženje obiskovalcev s člani društva.

Stella R., foto: Stella Resnik

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»