Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Otvoritev razstave v Radečah: Žebnik skozi oči slikarjev

Objavljeno: Ponedeljek, 16.09.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DLLU Radeče_Otvoritev-Žebnik (18)_m
Slikarji Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče z gosti so v preteklem letu ustvarjali na temo "Čimerna z okolico", letos pa motive poiskali na drugi strani sopote in upodobili Žebnik. Otvoritev slikarskih del je gostila radeška knjižnica ob pomoči Glasbene šole Laško-Radeče.

Uvodoma je zbrane nagovoril Matej Jazbinšek, direktor Knjižnice Laško, pod okrilje katere spada Knjižnica Radeče, poudaril pa je, da kot organizacija podpirajo kulturo in ustvarjanje, tako ljubiteljsko kot profesionalno, še posebej z domoznanskega vidika, saj s tem, ko so člani Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče z njihovimi gosti slikajo krajevne motive, pomembno puščajo pečat za nadaljnje rodove.
DLLU Radeče_Otvoritev-Žebnik (13)_m


Spregovoril je tudi župan Občine Radeče, Tomaž Režun, ki je nadaljeval Jazbinškovo misel, ter zbrane na primeru lanskoletnih rušitvenih del v sklopu projekta "Varna pot v šolo" spomnil, da ravno po zaslugi ljubiteljskih slikarjev določenih objekti in krajinska podoba lokalnega območja ne zatonejo pozabo, obenem pa čestital ob občinskem prazniku in izpostavil pomen bistvenega ob vseh številnih prireditvah ob tej priložnosti: da se krajani družimo, so skupaj in se medsebojno razumemo, z željo, naj bo tako tudi v prihodnje.

Kot je povedala Irena Koteska, ki je prireditev povezovala, je Žebnik v srednjeveških časih po zaslugi tamkajšnjega gradu sodil med pomembnejše deželnoknežje postojanke v Zasavju, danes pa je širše poznan predvsem med romarji zaradi kapelic križevega pota. Trinajst slikarjev od blizu in daleč je naslikalo tako objekte kot upodobilo panoramske motive, ki so razstavljeni v prostorih radeške knjižnice. S čopiči so ustvarjali Nevenka in Kostja Virant iz Ljubljane, Amina Kolarič iz Celja, Cvetka Berginc, Jožica Cajhen, Jožica Šeško ter Klavdija Simler iz Laškega, Pavla Černigoj, Tanja Košar in Marko Okorn iz Sevnice, iz domačega društva pa Marija Oven, Mojca Musar in Ludvik Kos.

Otvoritveni program so v organizaciji ravnateljice Rosane Jakšič obogatili učenci Glasbene šole Laško-Radeče, Tija Bervar, Dominik Senica in Matevž Orešnik (vsi pod mentorstvom Maje Dobrotinšek) na kitari ter mlada flavtistka Daša Naja Klanšek pod mentorstvom Špele Obšteter.

Sicer Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče ravno v letošnjem letu obeležuje 15. letnico delovanja, tekom vseh teh let pa so društvo vodili ustanoviteljica Julija Belinc, nato Metka Rozman in zadnja tri leta Ludvik Kos. Društvo šteje 11 članov, od katerih je šest slikarjev, ostali pa so podporniki njihovega udejstvovanja na umetniškem področju.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok

20.05.2020 | Sporočilo

Skrb za telo in um v objemu narave