Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oživela preteklost na fotografijah

Objavljeno: Petek, 08.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
40 let, foto razstava L. Motoreta (23)

Pred ogledom razstave je nekaj besed zbranim pred vhodom v sevniško občinsko stavbo namenil avtor fotografij.

Na stenah hodnikov sevniške občinske zgradbe je na ogled 40 skrbno izbranih fotografij, ki so nastale pred 40 leti in so delo sevniškega kronista dogodkov skozi fotografski objektiv ter člana foto sekcije Društva Trg Sevnica Ljuba Motoreta.

Odprtje razstave je potekalo pretekli torek pred vhodom v občinsko zgradbo ob lepem številu navzočih. Fotografsko pot Ljuba Motoreta je orisal moderator dogodka Oskar Zoran Zelič, ki je med drugim dejal: »Ljubotova fotografska beleženja so neprecenljiv zapis sevniškega časa in prostora. Z njimi ohranja spomine na preteklost in to ne le za svojo dušo, temveč jih velikodušno deli. Njegove fotografije in stare razglednice so našle svoje mesto v mnogih knjižnih delih na temo Sevnice in sevniške občine v zadnjih, več kot 40 letih. Z njihovimi objavami je pomembno prispeval k obogatitvi samih publikacij, hkrati pa prek njih širi krajevno zavest in pripadnost.«

LJUBO MOTORE - KDO GA NE POZNA?

40 let, foto razstava L. Motoreta (12)

Ljubo Motore je soustanovitelj leta 2007 ustanovljene foto sekcije Društva Trg Sevnica, ki jo vodi vse od nastanka.

Zelič je na kratko opisal tudi avtorjeve fotografske začetke ter nadaljnjo pot, po kateri sevniški fotografski kronist še vedno vztrajno stopa: »Ljubo je znan po svoji predani ljubezni do fotografije. Z njo se ukvarja od sedmega razreda osnovne šole. Zanjo ga je navdušil mentor fotografskega krožka, upokojeni učitelj Anton Senica v Šmarju, ki je njega in druge mlade Sevničane v mali podstrešni sobici - danes bi rekli ’pri Metelkotu’ - vpeljal v svet fotografije. Ta mu je zlezla tako močno pod kožo, da se z njo neprekinjeno ukvarja od leta 1972. Vse od tedaj beleži pomembna dogajanja v svojem domačem mestu in občini. Najljubši sta mu dokumentarna in reportažna fotografija, blizu pa sta mu tudi krajinska fotografija in fotografija arhitekture. Posebna specialnost, ki jo neguje znotraj tega, je panoramska fotografija. Leta 2007 je bil sopobudnik in soustanovitelj fotosekcije Društva Trg Sevnica, ki jo vodi vse od tedaj. Svoja dela je doslej predstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah, v zadnjih letih predvsem prek socialnega omrežja ’fejstbuk’, kot ga sam hudomušno imenuje /.../ Ljubotove fotografije so kot vino – starejše kot so, boljše so ali z drugimi besedami: z oddaljevanjem časa se vse bolj zavedamo njihove duhovne vrednosti, saj so del naše kulture in se z njimi poistovetimo,« je nadaljeval povezovalec dogodka in povabil k besedi avtorja fotografij, ki je pojasnil izbor in naslov razstave, s katero je obudil nešteto spominov.

40 let, foto razstava L. Motoreta (51)

Borut Simončič je na fotografiji prepoznal stanovanjski objekt, v katerem je živel kot otrok in najstnik.

Skupinski fotografiji pred vhodom v občinsko zgradbo, ki bo ostala spomin na še en prijeten dogodek, je sledil ogled razstavljenih fotografij in pogovor o njih. »Ja, tukajle, v tej hiši sem stanoval,« pove Borut Simončič in pokaže z roko na stanovanjski objekt in tako kot on so se zagotovo tudi ostali udeleženci odprtja razstave spomnili katerega izmed objektov, ljudi ali dogodkov.

S. R.
« Nazaj na seznam