Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pesem je most do srca

Objavljeno: Ponedeljek, 07.01.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSCN0089
Že deseto leto zapored je Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem svojim krajanom podarilo Božično-novoletni koncert v cerkvi sv. Marije Magdalene.

DSCN0086
Zadnjo soboto v decembru 2018 so številni obiskovalci prisluhnili bogatemu programu z naslovom »Koncert ob koncu leta«. Glasbeni večer so oblikovali člani Rajhenburškega okteta z gostjo, sopranistko Anjo Žabkar, na klavirju je pevce spremljal Martin Šušteršič.

Glasba plemeniti življenje, seže v globino duše, je most do srca. Tako pravijo rajhenburški pevci, Margareta Marjetič, predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica, pa dodaja: »Pesem s svojo izrazno močjo zmore premagovati razglašenost vsakdanjika. Ko zadoni v sozvočju s pevskimi prijatelji, se ji pridružita še medsebojna pripadnost in tovarištvo. Rajhenburški oktet si je letos pripel peto obletnico. S svojimi lepo zlitimi glasovi in simpatičnim nastopom vztrajno utrjuje most do src poslušalcev, spodbuja k dobremu in povezuje ljudi. Ideja o skupnem prepevanju v manjši skupini je pevce povezovala že prej, kot organiziran oktet pa pojejo od pomladi 2013, ko so v maju na prvem letnem koncertu že povedali, da pojejo ljubezni. Oktetov izbor je širok in raznolik, sega od narodne pesmi do popevk in skladb sodobnikov. Mnogo pesmi je bilo prirejenih prav za oktet, za kar je zaslužen predvsem njihov umetniški vodja Janko Avsenak. V sozvočje jih vodita tenkočuten glasbeni posluh, ustvarjalni nemir, želja po novem, drugačnem. Zvenijo zdaj šegavo, zdaj resno, včasih so zadovoljni, drugikrat kritični, pa zopet ponosni, dejavni, prisrčni. Zato jih imamo radi in želimo – njim in sebi – še bogato pevsko pot.«

Dolg aplavz na zaključku koncerta v cerkvi sv. Marije Magdalene je potrdil, da so člani okteta s svojimi glasovi, simpatičnim nastopom in bogatim programom poiskali most do src poslušalcev. Anja Žabkar je gostovala že četrtič in nas znova navdušila s svojim čarobnim sopranom.
 
Po koncertu je bilo v Domu krajanov še prednovoletno srečanje, ki so ga skupaj pripravili KS Jesenice na Dolenjskem, KS Velika Dolina in Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice.

Deseti Božično-novoletni koncert s priznanimi glasbeniki je dokaz, da je mogoče tudi v manjših krajih in s skromnimi sredstvi pripraviti odlične kulturne dogodke. Da se je december iztekel radostno, ob zakuski, kramljanju in prijaznih voščilih, je zaslužno Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem.

Rajka Križanac
« Nazaj na seznam
»