Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pesniška zbirka Duša na papirju

Objavljeno: Sreda, 15.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Pesniska zbirka Dusa na papirju (47)

Avtor pesniške zbirke Duša na papirju Ensar Salihbašić pri podpisovanju svojega pesniškega prvenca

V začetku letošnjega poletja se je v parku Dvor, ki je del nekdanjega dvorca ob Savi, v katerem ima že več kot pol stoletja svoje prostore Prevzgojni dom Radeče, odvijala predstavitev pesniškega prvenca Duša na papirju mladega pisca Ensarja Salihbašića.

Ensar Salihbašić se je rodil v Bosni in Hercegovini, po ločitvi staršev pa je z očetom in mlajšim bratom prišel v Slovenijo ter skušal najti svoj prostor pod soncem. Nespametna dejanja, nepremišljene odločitve ter čustvene stiske so ga pripeljale v radeški prevzgojni dom. V njem je preživel tri leta ter ga kmalu po izidu in predstavitvi pesniške zbirke Duša na papirju v letošnjem poletju zapustil.

Pesniska zbirka Dusa na papirju (69)

Predstavitve pesniške zbirke, katere izid je omogočil radeški prevzgojni dom, so se udeležili tudi Ensarjevi nekdanji vzgojitelji iz Logatca.

Pesmi, ki jih mladi snovalec imenuje »izpovedno stihokleparstvo«, so globoko osebnoizpovedne, skupna pa jim je želja po lepšem in srečnejšem življenju. Pesmi je pisal v trenutkih, ko mu je bilo najtežje. V dneh, ko ni mogel izpovedati svojih občutkov in čustev, je vzel v roke svinčnik in papir in besede so se rojevale. »Na papir lahko daš vse, zna čuvati skrivnosti,« je dejal 21-letni mladenič, ki je v pogovoru z Jerco Vučetič Nagode, pedagoginjo v radeškem prevzgojnem domu, ki mu je omogočilo izid pesniške zbirke, pred zbranim občinstvom počasi razkrival drobce iz svojega življenja. V njem je bilo najbolj boleče slovo od matere, s katero ni imel stika od svojega tretjega leta starosti, saj je po ločitvi staršev živel pri očetu. Prihod v Slovenijo pri njegovih 15 letih je vse še poslabšal, zatekel se je v droge in kriminal. Oče njegovih dejanj ni razumel. Še ne polnoleten je bil sprejet v Zavod za vzgojo in izobraževanje Logatec, kjer je našel razumevajoče vzgojitelje, ki so mu skušali pomagati. Žal takrat dobrih namenov ni razumel in pri 18 letih je sledila oddaja v radeški prevzgojni dom, kjer je osamljen in izgubljen našel v pisanju pesmi novo upanje, da bo nekoč njegovo življenje vredno mladega človeka. Po mnogih letih je napisal tudi pismo materi, ki ga je čez nekaj tednov vznemirjena pričakala na železniški postaji v njegovi prvotni domovini. Zaupal ji je, da je izbral pot, ki je vodila v kriminal, zaradi česar je pristal v prevzgojnem zavodu. Mati ga je samo objela in ta objem je v njem prebudil najžlahtnejša čustva in odločil se je, da bo izbral drugo pot – svetlejšo. Na začetku te poti je pesniška zbirka Duša iz papirja, v kateri je večje število ljubezenskih pesmi, nekatere pa so doživljajske in miselne, a vseh je čutiti utrip mladeničevega nežnega srca.

Pesniska zbirka Dusa na papirju (18)

Biljana Vilendečić Seidl (levo) je Ensarjeve pesmi prevedla v slovenščino, Jerca Vučetič Nagode, ki je vodila pogovor z besednim ustvarjalcem, je bila pobudnica izida pesniške zbirke.

Povabilu na predstavitev pesniške zbirke Duša na papirju, ki jo bogatijo ilustracije mladoletnika iz radeškega prevzgojnega doma, so se med drugim udeležili Ensarjevi trije vzgojitelji iz Logatca, zaporniški duhovnik Robert Friškovec, župan Tomaž Režun, direktorca radeške občinske uprave mag. Marjetka Lipec, direktorca KTRC Radeče Duška Kalin ... Ensarjeve pesmi je v njegovem maternem jeziku prebirala Biljana Vilendečić Seidl, ki je poskrbela tudi za prevod. Jerca Vučetič Nagode, ki je pesmi zbrala in uredila, jih je prebrala v slovenščini in vsaka prebrana pesem se je dotaknila navzočih ter prebudila mnoga iskrena čustva.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam