Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pesniška zbirka v modrini morja

Objavljeno: Nedelja, 15.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
M. Hrvatin, Med arkadami panteona (25)

Med arkadami panteona je četrta pesniška zbirka posavske besedne ustvarjalke.

V petek zvečer so v »dnevni sobi« Valvasorjeve knjižnice Krško potekale »literarne pomenkarije«, na katere je ob izidu svoje nove, četrte pesniške zbirke povabila besedna snovalka Marija Hrvatin.

M. Hrvatin, Med arkadami panteona (49)

Podarjeno sonce je bilo prijetno presenečenje za Marijo Hrvatin (levo), ki je doslej izdala devet knjižnih del v poeziji in prozi.

V modrino morja obarvana pesniška zbirka z naslovom Med arkadami panteona prinaša pogled na naš vsakdan in naše življenje, v katerem si je potrebno vzeti čas tudi za pogovor s samimim seboj. Marija si je vzela čas, se umaknila v svoj svet domišljije, da bi premagala strah pred novim zdravniškim posegom, načrtovanim za letošnjo jesen, do katerega potem ni prišlo, saj so bili novi izvidi boljši od spomladanskih. Na svojih poteh v poletnih mesecih, tako na Obali, kjer vedno najde zatočišče in navdih za ustvarjanje, kot po Krškem polju, ki ga je prehodila bosonoga, se je soočala in bila bitko sama s seboj ter skušala najti oporo v besedah, ki so prosto privrele na plano in jih je potem zapisovala. Nastalo je 27 pesmi, ki jo zaradi števila spominjajo na njen rojstni datum (27. november), medtem ko jo pogovor, objavljen na 58. strani, spominja na letnico njenega rojstva. Naslov pogovora »Na valovih Življenja«, ki v pesniški zbirki nadomešča spremno besedo, je začutila kot »čutno popotnico« za svoja včasih precej nihajoča čustva. »V življenju ni naključij, vse se zgodi z namenom, tudi moj navdih, ko je hipno dozorela misel, da se zahvalim za življenje z novim pesniškim otrokom in sem si simbolno zaželela, da bo knjiga imela barvo morja,« je nizala misli besedna ustvarjalka, ki ji beseda predstavlja posebno moč, ji daje energijo in voljo po odkrivanju človekovega notranjega ter zunanjega sveta.

»Naj bo iztekajoče se leto čim manj boleče, brez strahu, travm in temnih pritiklin, v svetli izvedbi stopite v novo leto, bodite zdravi med svojimi arkadami, naj vas spremlja sreča vašega panteona in radujte se vsakega trenutka, ki ga doživite, ker ni nič samoumevno, je pa vse podarjeno,« je posavska besedna ustvarjalka zaključila nagovor 13 navzočih in tudi s tem številom se je uresničila njena želja, saj je trinajstica postala zanjo po uspešni operaciji pred šestimi leti srečna številka. Mnogo simbolike se je skrivalo tudi v podarjenem zlato rumeno zapečenem »sončku«, ki ga je spekla članica Aktiva kmečkih žena Sremič Marjana Kovačič po naročilu krške knjižnice, s katerim so gostitelji prijetno presenetili literarno gostjo. Posebno toplino so ob tem izžarevale tudi besede direktorice Valvasorjeve knjižnice Urške Lobnikar Paunović: »Izid vsake knjige je praznik in če poteka predstavitev v knjižnici, je to potrditev, da delamo prav. Marija naše knjižnice verjetno ni izbrala po naključju, temveč zato, ker se tukaj dobro počuti, nam pa je v veselje, da je naša gostja. Današnji dogodek je poseben iz več razlogov in naj jih bo še veliko, tako dogodkov kot razlogov.«

S. R.

 
« Nazaj na seznam