Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pesniški prvenec Dostop na odprto morje

Objavljeno: Torek, 10.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
literarni vecer dostop na odprto morje (25)

Mlada pesnica Nina Kremžar in bibliotekar Vilko Planinc

Drevi je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Krško v Valvasorjevi knjižnici Krško potekal literarni večer, ki so ga poimenovali Dostop na odprto morje. Gostili so mlado pesnico in zmagovalko Festivala mlade literature Urška 2018 Nino Kremžar, ki je predstavila istoimenski pesniški prvenec iz zbirke Prvenke. Z avtorico se je pogovarjal bibliotekar Vilko Planinc.

Med drugim je Kremžarjeva dejala, da je nekje potrebno vstopiti v javni literarni prostor, zato so razpisani natečaji dobrodošli. »Predvsem za mlade avtorje, ki v javnosti iščemo prepoznavnost,« je izpostavila in dodala, da objavlja v raznih literarnih publikacijah, je pa tudi urednica spletne revije za sodobno književnost Novi zvon. Poezijo si jemlje kot terapijo, bolj se najde v njej, kakor v prozi, saj se ji zdi bolj čustvena. Nagnjena je k daljšim pesniškim formam, pomembne so ji vizualne podobe, ki jih umesti v pesem. Nina Kremžar se je predstavljala s samozavestnim pripovednim slogom, govorila s kretnjami in z glasom ponazarjala povedano. Podala je razmišljanje o sebi kot o pesnici, pisateljici, celo kot ustvarjalki pravljic, ki jih še vedno rada tudi prebira. Primerjala je študijski svet pri nas in v Ameriki, kjer študij poteka bolj kreativno, saj so profesorji svobodnejši pri podajanju študijskih snovi. Na zanimiv način je interpretirala tudi svoje pesmi. Kakor bi vsaka beseda obstala in bi imela svoj zaključek, pa se je nadaljevala z novo prebrano besedo, ko je avtorica s svojim glasom stkala celotno pesniško zgodbo. Pesmi je izbirala naključno, brala preudarno, razmišljajoče, s tistimi pomisleki, da so jih poslušalci začutili in se vživeli v vsebino. Dajala je občutek, da bo s svojim nastopom ustavila čas. Na trenutke je dodala zven dolgočasnosti, kot da ji bo zmanjkalo izpovedi, nato pa je s prebiranjem pohitela. Z izpiljeno čutno monotonostjo je več kot navdušila.

Prav tako sta navdušila tudi glasbena gosta v duetu. Večer sta z avtorskimi pesmimi obogatila Brežičana sestra in brat Veronika in Krištof Strnad, ki jima je bila glasba položena že v zibelko, saj izhajata iz glasbene družine. K popolnosti literarnega utripa v dnevni sobi krške knjižnice je nekaj uvodnih in zaključnih besed podala vodja OI Krško Tinka Vukič, ki je v sredi pozdravila strokovno producentko za literarno dejavnost JSKD mag. Barbaro Rigler, iz Območne izpostave Brežice Simono Rožman Strnad in direktorico knjižnice Urško Lobnikar Paunović.

M. H.
 
« Nazaj na seznam