Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pester konec tedna: Silvan Omerzu, Ana Desetnica ter Jure Tori & Aleš Šteger

Objavljeno: Četrtek, 17.09.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
silvan-omerzu-pregledna-razstava
V organizaciji Kulturnega doma Krško bodo konec tedna potekali trije zanimivi dogodki: odprtje razstave Silvana Omerzuja, ulično gledališče Ana Desetnica in pesniško-glasbeni dogodek Jureja Torija in Aleša Štegra.

Na gradu Rajhenburg v Brestanici bo v petek, 18. 9., ob 18. uri odprtje pregledne razstave brestaniškega rojaka Silvana Omerzuja. Retrospektivna razstava v Galeriji Božidar Jakac in na gradu Rajhenburg bo prikazala pregled ustvarjalnega dela likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. V Galeriji Božidar Jakac so na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot so gledališke predstave Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009), Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007–2008) in Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, 2017) ali razstavi Omizja (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018–2019), medtem ko bodo na Gradu Rajhenburg predstavljena njegova zgodnja dela, ki so bila ustvarjena tako za likovni kot tudi gledališki kontekst.     

Razstava bo od 11. 9. 2020 do 8. 2. 2021 na ogled v razstavišču zahodnega trakta Galerije Božidar Jakca in v pritličju okroglega stolpa gradu Rajhenburg.  

ana-desetnica-2020-simone-riccio-up
V soboto, 19. 9., bo ob 18. uri v mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici Krško gostovalo ulično gledališče Ana Desetnica s predstavo Simoneja Riccia "UP!". To je sodobna cirkuška predstava z enim igralcem. Simone Riccio je avanturist in popotnik z velikanskim nemškim kolesom in kovčkom. Navdihuje ga želja, da bi delili in se učili drug od drugega. Simone publiko očara s svojim entuziazmom in poosebljenjem otroškega čudenja in nedolžnosti. Spretno vrtinčenje s kolesom, akrobatika, ples in žongliranje se spojijo z močno muzikaličnostjo in občinstvo popeljejo v Simonejev magični svet.

jure-tori-ales-steger-pricevanje
V nedeljo, 20. 9., ob 18. uri pa bo v veliki dvorani Kulturnega doma Krško potekal pesniško-glasbeni dogodek Jure Tori & Aleš Šteger: Pričevanje. Pesniško-glasbeni obred Pričevanje je performans, koncert, priklicevanje prednikov, recital, poplesavanje, delavnica sladke ironije pesnika Aleša Štegra (s pesmimi iz nove knjige Pričevanje) in virtuoza na harmoniki Jurija Torija. Teksti vztrajno hodijo po rezilu med odprtostjo poezije in faktografijo zvestobe dogodku, ki preči avtorjevo družinsko zgodbo in prizore iz zagonetne in pogosto tudi okrutne polpretekle zgodovine Evrope. Koncert in obenem pripoved s subtilnim dramaturškim lokom, izpeljana predano v šamanističnim obredju, ki je doslej očarala poslušalce in gledalce v Šanghaju, Parisu, Berlinu in nekaterih mestih po Sloveniji.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam