Časopis za pokrajino Posavje
17.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pester maj za brežiške likovnike

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Drustvo-likovnikov-Brezice-razstave (15)

Razstavljavci z mentorjem Čubrom

Člani Društva likovnikov Brežice, ki ustvarjajo že 55 let, so v sredo, 8. maja, povabili v avlo brežiškega Mladinskega centra na odprtje skupinske razstave »V družbi akrila«.

Po besedah predsednice Kristine Bevc, društvo združuje ljubiteljske ustvarjalce, ki so različni tako po tehnikah, ki jih najraje upodabljajo, kot motivih, ki jih upodabljajo. Zato, da bi društvo zadovoljilo potrebe in želje posameznikov po nadgradnji znanja, zanje vsako leto organizira tečaje in delavnice pod mentorstvom akademskih slikarjev in likovnih pedagogov.
Drustvo-likovnikov-Brezice-razstave (20)
Glede na to, kar so ljubiteljski ustvarjalci izrazili, kaj bi želeli ustvarjati, izberejo temo in s pomočjo mentorja prično z delom, ki omogoča nova znanja, nove izkušnje, rezultat sodelovanja pa so nova nastala dela, ki jih pokažejo na razstavah.
 
V zadnjem času so dali poudarek na slikanju v oljni tehniki in grafiki. Letos so na željo članov medse ponovno povabili mentorja, znanega akademskega slikarja Rajka Čubra, ki jim je svoje znanje predajal, kot to on zna, energično in direktno s čopičem v roki. Priučiti se potez in barvnih shem, kot jih podaja Čuber, je zahtevna naloga, ki terja ponavljanje in eksperimentiranje, je delo z mentorjem opisala Bevčeva. Tako so oljne barve in grafične nožke zamenjali za akrilne barve in ustvarjali v akrilni tehniki.
 
Večino del je nastalo na platnu, pod dela pa so podpisani avtorji: Mija Baškovč*, Rajko Baškovč, Branka Ereš, Andreja Komočar, Sonja Kostanjšek*, Marija Kukovica*, Darko Oštrbenk, Olga Piltaver*, Mihaela Prevejšek*, Vladka Sumrek, Jože Šterk*, Metka Vimpolšek*, Anton Zorko, Marko Zupančič, Suzana Zupančič in Antonija Žener*.
 
Še naprej bodo vztrajno vadili in tudi v prihodnje zagotovo medse povabili Rajka Čubra, ki tudi s ščepcem humorja konkretno prikaže, kaj od posameznika pričakuje in kako naj ta nadaljuje, da bodo rezultati kvalitetni, saj vaja dela mojstra.
 
Brežiški likovniki so v mesecu maju zelo aktivni. Poleg omenjene razstave (do 31.5.) so v avli Doma kulture Brežice do 27. maja na ogled študijski portreti Andreje Komočar in kolaži Tatjane Potokar na temo Ivana Cankarja; v avli UE Brežice pa do 15. maja ob skoraj večini že zgoraj omenjenih avtorjev (označeni z zvezdico), kot deveta in deseta Kristina Bevc in Alenka Venišnik, razstavljajo na temo starih običajev, opravil, arhitekture, posode in drugih predmetov.
 
Barvno razgibano razstavo so še dodatno energično s hip-hop gibi razgibali plesalci skupine Alter Ego pod vodstvom Anje Baškovč iz PD Imani.
 

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte