Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Peta in šesta muzejska zvezda: kolo gospe Ive Stiplovšek in posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi

Objavljeno: Sobota, 03.04.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
f93f6fe3-d9b4-40b9-b83f-8ddd2123772f

Kolo gospe Ive Stiplovšek

V 21. letu 21. stoletja bodo v Posavskem muzeju Brežice izbrali 21 predmetov, 21 muzejskih zvezd, ki najbolj odsevajo dediščino Posavja ter jih bodo predstavili na zanimiv, sodoben in poglobljen način.

Kot peti in šesti predmet predstavljajo:
  • KOLO GOSPE »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, ki ste ga ob dnevu žena med "ženskimi" predmeti izbrali vi
Gospa Iva Stiplovšek (8. 4. 1904, Cerknica - 15. 5. 2001, Brežice) je skoraj pet desetletij delala v Posavskem muzeju Brežice. Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s prijaznimi besedami »Vljudno vabljeni, nič siljeni« mnogotere obiskovalce popeljala na sprehod skozi razstavne zbirke. Med dokumenti in predmeti, ki so bili last gospe Stiplovšek, hranimo v muzeju tudi njeno kolo. Z njim se je peljala po bližnji in daljni okolici Brežic. Kolo je pozneje podrila svoji sodelavki Jožici Strašek, rojeni Cerinski (1920-1992), ki se je vse do upokojitve v 80. letih 20. stoletja z njim vozila v službo, prav tako v Posavski muzej Brežice.

»Začetki kolesarstva na Slovenskem segajo v 80. leta 19. stoletja in že 1929 je bilo pri nas 25.140 koles, deset let pozneje pa je bilo to število kar šestkrat večje. Vse do 60. let 20. stoletja je kolo povečevalo mobilnost prebivalstva in je bilo ves čas zares 'ljudsko' vozilo,« piše dr. Janez Bogataj v prispevku, objavljenem v Slovenskem ljudskem izročilu.

Kolo je na ogled v večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 - ZEMLJA.
 
  • POSODICO IZ AJDOVSKE JAME PRI NEMŠKI VASI – posodico posebnih namembnosti, svetilko ali kadilnico?
fbdd561a-5fe7-4569-a32c-2b0be618b048

Posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi

Lončena posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi je najverjetneje najstarejši obredni predmet, ki ga hranimo v Posavskem muzeju Brežice. Že na prvi pogled je očitno, da gre za predmet posebnih namembnosti. Posodica, ki je visoka 8,5 cm ima ozek vrat in dno, ki se postopno širita proti osrednjemu delu, kjer je obod posode največji. Okrašena je z vrezi in vbodi, ki so bili narejeni s preprostim orodjem, najverjetneje s paličico. Posodica je po največjem obodu dodatno razširjena z rebrom in na dveh skrajnih koncih ima luknjici za napeljavo vrvice. Enaki luknjici sta prisotni tudi na razširitvi ustja. Predstavljamo si lahko, da je posodica bila obešena, morda so jo nosili in nihali z njo.  V sredini ima posoda poglobitev. Analize njene vsebine so pokazale, da so v notranjosti bili prisotni ostanki loja in jelkove vejice. Povsem verjetna razlaga je, da so jo uporabljali svetilko ali kadilnico.

Posodica je na ogled v razstavi Štirje elementi: 3 - OGENJ.

Še več o kolesu in posodici si lahko preberete na spletni strani Posavskega muzeja Brežice.

Vir: PMB
« Nazaj na seznam