Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Petri Klepci« so se že desetič izkazali pri branju

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
10. bralna znacka Petra Klepca 2019 (86)

Prejemniki bralne značke s podeljevalkama Jamnikovo in Amonovo (levo)

Včeraj sta že deseto leto zapored Valvasorjeva knjižnica Krško – v njenem imenu vodja projekta bibliotekarka Antonija Amon – in Društvo bralna značka Slovenije – zanj podpredsednica društva Tilka Jamnik – podelili bralno značko Petra Klepca. Gre za posebno bralno značko, ki jo bodisi skozi branje v skupini bodisi s samostojnim branjem osvojijo osebe s posebnimi potrebami.

10. bralna znacka Petra Klepca 2019 (35)

Učenci posebnega oddelka GŠ pri uprizoritvi igre Drevo ima srce

Kot prvi so pred dobrim desetletjem pričeli s prebiranjem literarnih del v sklopu projekta krške knjižnice Živim in se veselim s knjižnico odrasli uporabniki Varstveno-delovnega centra Leskovec – Krško. Tedaj so kot prvo literarno delo prebrali pripovedko Franceta Bevka Peter Klepec, po katerem so poimenovali tudi bralno značko, podobo Petra Klepca, revnega pastirčka z nadnaravno močjo, ki so ga ob branju upodobili uporabniki VDC, pa povzeli tudi za likovno upodobitev bralne značke. Leto kasneje so se branju za bralno značko Petra Klepca pridružili tudi na Osnovni šoli dr. Mihajla Rostohaja, leta 2011 pa še uporabniki Centra Sonček.

In letos, kot že navedeno, je bila bralna značka podeljena desetič, osvojilo, kot je povedala Antonija Amon, pa jo je kar 41 bralk in bralcev iz navedene šole in obeh centrov. Poleg priznanja so bralci letos za nagrado prejeli slikanico Kotiček na koncu sveta pravljičarke Anje Štefan. Hkrati je prireditev, ki jo je letos gostila Glasbena šola Krško, v kateri prav tako po posebnem programu
10. bralna znacka Petra Klepca 2019 (81)

Vodja projekta Antonija Amon, predana delu in vsem kategorijam bralcev, pri čemer še posebno pozornost posveča osebam s posebnimi potrebami.

poučujejo učence s posebnimi potrebami, priložnost za prikaz osvojenih znanj skozi izvedbo spremljajočega kulturnega programa in za srečanje uporabnikov. Tako so učenci posebnega programa glasbene šole uprizorili igrico Drevo ima srce, učenec Maj Režman iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja, uporabnika VDC Aleš Stipič in Vlasta Bajc ter Doroteja Županc in Monika Planinc iz Sončka pa so zbranim prebrali razmišljanja o prebiranju in doživljanju knjižnih vsebin. Program je z besedo povezovala Vlasta Moškon, kot gostujoči glasbeni izvajalec pa je z avtorskimi pesmimi in glasbo nastopil Sten Vilar.

Zbrane so ob tej priložnosti nagovorili bibliotekarka Antonija Amon, Tilka Jamnik, direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović, ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Barbara Smolej Fritz in župan občine mag. Miran Stanko. Slednji je med drugim dejal, da branje bralca popelje v svet znanja in domišljije, Smolej Fritzova pa je poudarila, da je branje pravica slehernega posameznika in da »nam knjige pomagajo vstopati iz sedanjosti v preteklost in prihodnost«.

B. M.
« Nazaj na seznam