Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Petrovič osvetlil mladinsko delovanje in krški kongres v 80. letih

Objavljeno: Sreda, 18.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
mestni muzej - dopolnjena razstava 80.leta so bila v Krskem ... (8)

Anton Petrovič v pogovoru s Heleno Rožman

V Mencingerjevi hiši je bila včeraj pod večer odprta dopolnjena in s pogovorom pospremljena razstava 80. so bila leta ... v Krškem. Prvo retro razstavo o mestni zgodovini, stilu življenja, političnem, družbenem in družabnem utripu v Krškem in na območju občine so strokovne delavke Mestnega muzeja Krško postavile na ogled na Muzejsko noč 16. junija 2018 v Mencingerjevi hiši.

mestni muzej - dopolnjena razstava 80.leta so bila v Krskem ... (1)

Emblemi kongresa v Krškem

Razstavo so s prek 200 novo pridobljenimi in s strani občanov posojenimi ali darovanimi razstavnimi predmeti dopolnile ob 9. obletnici delovanja mestnega muzeja konec meseca marca letos, ko so ob otvoritvi gostile Krčana Slavka Šribarja, med drugim gasilca, filatelista in zbiratelja značk, sinoči pa se je vodji muzejskih enot ob pogovoru in otvoritvi druge dopolnitve navedene razstave pridružil Anton Petrovič s Senovega. Dolgoletni šolnik, turistični aktivist in kulturnik je v pogovoru z dr. Heleno Rožman osvetlil osemdeseta leta, ko je bil brigadir, aktivist in funkcionar Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) in v času pred in po 12. kongresu ZSMS, ki je potekal v Krškem aprila 1986, profesionalni predsednik tedanjega Občinskega komiteja ZSMS v Krškem. Beseda se je navezovala na njegovo in nasploh tedanjem angažiranje mladine po osnovnih organizacijah občinske ZSM, na delovnih akcijah (Petrovič je bil brigadir in večkratni vodja delovnih akcij) in delovanju na kulturnem področju, na široko zastavljenih pripravah na mladinski kongres, ki je bil s spremljajočimi dogodki in prireditvami realiziran tudi ob izkazanem posluhu, finančni in materialni podpori domačega gospodarstva. Kongres v Krškem je tedaj močno razburkal politično sceno v nekdanji Jugoslaviji, saj je predstavljal poziv po demokratizaciji družbe oz. so na njem podana stališča odstopala od siceršnje ideologije (zavzemanje za varstvo človekovih pravic, legalizacijo civilno družbenih gibanj, pravico do stavke, civilno služenje vojaškega roka, ukinitev dneva mladosti idr.). ZSMS je bila sicer leta 1989 preoblikovana v politično stranko ZSMS-Liberalna stranska, leta 1990 pa v Liberalno demokratsko stranko (LDS).

Strokovne delavke muzeja vabijo občane, da s predmeti iz obdobja 80. let prejšnjega stoletja sooblikujejo prihodnje dopolnitve razstave, ki bo domovala v Mencingerjevi hiši predvidoma še do kulturnega praznika v letu 2020. Pred zaključkom občasne razstave bodo v muzeju oz. Kulturnem domu Krško, pod okriljem katerega deluje muzej, izdali še zbornik z razširjenimi besedili vseh sodelujočih avtorjev, ki bodo še dodatno osvetlili tematsko obravnavana leta in razstavo »80. so bila leta ... v Krškem«.

B. M.
« Nazaj na seznam