Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pevska skupina DV Šentjanž s koncertom obeležila 10 let delovanja

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2023    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
3 Pevci DV Sentjanz

Društvo vinogradnikov Šentjanž ima tudi svojo pevsko skupino.

13. maja se je v domači kulturni dvorani na samostojnem koncertu, na katerem so kot gosti sodelovali otroci iz vrtca pri OŠ Milana Majcna Šentjanž ter oktet Deseti brat iz Ljubljane, obeležili deset let delovanja pevci šentjanškega vinogradniškega društva, ki prepevajo še v nekaterih drugih pevskih zasedbah.

Kar nekaj težav in problemov smo imeli s praznovanjem 10-letnice prepevanja v Društvu vinogradnikov Šentjanž. Kar težka je bila uskladitev datumov z nastopom gostov na obletnici. To je bilo pred dvema letoma. Vse je bilo že dogovorjeno, datum, ura, protokol ... Ampak ta presneta korona, ta nam je zagrenila življenje. Pa kaj hočemo, narava je bila močnejša od nas.

No, in zgodil se je 13. maj 2023. Za ta datum smo se dogovorili z oktetom Deseti brat. Že prej so nam obljubili, da bodo nastopili kot gostje, kajti njihov član Metod Pečar je tudi vodja pevcev Društva vinogradnikov Šentjanž. Še eno »železo« smo imeli v ognju. Naši nadobudni »vrtičkarji« z vzgojiteljico Stanko so nam obljubili, da bodo nastopili na našem koncertu, kajti, ko je bila korona, smo jim šli zapet Jurjevo pesem v vrtec na predvečer svetega Jurija. Tisto koronsko leto smo zapeli samo njim in nikomur drugemu. Takrat so obljubili, ko jih bomo rabili, bodo prišli pa oni »na odvrniti«, kot se reče po domače.

Naš jubilejni koncert je povezoval »naš Metod«. Za vsako nastopajočo skupino je povedal, kdaj je nastala in zakaj je nastala. Za nas, pevce DV Šentjanž je rekel, da smo začeli peti leta 2011 za potrebe društva, drugače pa nastopamo tudi v nekaterih drugih sestavih in tako smo pevci tudi Šentjanški jurjevalci, ki pojemo že od leta 2008. Pojemo tudi za potrebe Društva upokojencev Šentjanž in tudi za Društvo izgnancev iz Šentjanža. Pojemo tudi v naši farni cerkvi, saj skoraj vsi pevci pojemo v cerkvenem pevskem zboru.

V uvodu so zapeli naši »malčki« venček narodnih. Pridno so sledili dirigentki Stanki. Pri drugi pesmi so začeli prvo kitico, pri drugi smo se jim pridružili pevci DV Šentjanž. Brez strahu in treme so nadaljevali do konca. Zahvalili smo se jim za nastop s sladkarijami, ki jih imajo najrajši. Sledile so pesmi, ki smo jih pevci zapeli sami in vse bile vinske, saj smo vinogradniško društvo. Po aplavzu sodeč, so bile kar dobro odpete in sprejete. V ljubljanskem oktetu Deseti brat, ki je stopil na svojo umetniško glasbeno pot leta 1980, je še nekaj ustanovnih članov, vendar »mladijo oktet«. Na koncertu v Šentjanžu so se predstavili z zahtevnim repertoarjem, ki so ga izvedli brezhibno. Tudi njihovi solisti so vrhunski. Moje mnenje je, da v Sloveniji sodijo med prve tri, če ne celo na prvo mesto po kvaliteti. Tudi njim smo se domači pevci zahvalili za nastop in sodelovanje z majhno pozornostjo, z domačim izdelkom, ki jim bo v veselje.

Po končanem koncertu, dvorana je bila polna, smo vse obiskovalce povabili na druženje, na pijačo in prigrizek, ki so ga pripravile naše boljše polovice. Vmes se je še zapelo, kajti ob dobri kapljici to vedno »paše«.

M. Sotlar

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam