Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pevsko-filmski večer na martinovo v Kapelah

Objavljeno: Petek, 17.11.2023    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Koncert Kapele-_61

Tako MoPZ Kapele kot Študentski pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus vodi Katja Bogovič.

V soboto, 11. 11. 2023, se je po več kot štirih letih spet pelo v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Kapelah, ki je utrpela posledice potresa leta 2020. Vendar kot ničkolikokrat so tudi tokrat Kapelci z župnikom Vladom Leskovarjem stopili skupaj na različne načine – z željo, da se cerkev obnovi tako, da bo spet služila svojim namenom. Na samo martinovo se je v Kapelah odvijal koncert MoPZ Kapele in Študentskega pevskega zbora Veterinarske fakultete Phrenicus. Vse nastopajoče povezuje volja do petja, druženje in tista, ki drži v rokah vse niti, to je njihova zborovodkinja Katja Bogovič.

Iz Kapel prihaja eden najstarejših pevskih zborov v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1920. Moški pevski zbor Kapele je v svoji stoletni zgodovini prepeval po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Zadnja leta je zbor reden predstavnik območnih pevskih revij, na katerih je že večkrat osvojil prehodni pokal za najzanimivejšo pevsko zasedbo po mnenju občinstva, in regijskih tekmovanj, od koder vitrino bogatita bronasto in srebrno priznanje. Na zadnjem tekmovanju Sozvočenja 2022 so se fantje za svoj tematsko obarvan nastop veselili podeljenega priznanja in denarne nagrade po izboru strokovnega spremljevalca. Zbor skozi sezono posega po raznolikem repertoarju, ki ga predstavlja tudi na samostojnih koncertih in raznih gostovanjih, z željo, da svoje veliko navdušenje do petja in zborovske glasbe širi naprej med poslušalce.
Koncert Kapele-_21

Na martinovo se je po več kot štirih letih spet pelo v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Kapelah.


Študentski pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus deluje od leta 2014 in združuje najbolj ubrane veterinarske pevske glasove. Ob spoznavanju in interpretaciji raznovrstne zborovske literature ponuja še več odlične družbe, obilo zabave ter priložnost za navezovanje novih stikov in prijateljstev. Nastopa na raznih dogodkih fakultete, na predavanjih in kongresih v okviru veterinarske stroke, vsako leto sredi maja pa svojo pevsko sezono strne s samostojnim letnim koncertom, letošnje študijsko leto bo to že jubilejni 10. Zadnja leta pevci svoje ustvarjanje nadgrajujejo tudi na nastopih študentskega ZBORovanja v Slovenski filharmoniji in na območni reviji odraslih pevskih zasedb Ljubljanski zbori – po priporočilu strokovnega ocenjevalca revije bodo konec novembra prvikrat stopili na tekmovalni oder.
Film v Kapelah_5

Ogled filma o urarski družini Vogrinc iz Srbije, katere korenine segajo v Kapele


Večer pa se ni zaključil s pesmijo, ampak z ogledom 40-minutnega dokumentarnega filma o urarski družini Vogrinc iz Srbije, katere korenine segajo v Kapele. Film so posneli člani Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina. Jožef Vogrinc, po poklicu urar, se je leta 1908 preselil iz Kapel v vojvodinski kraj Odžaci in se poročil v urarsko družino Becherer, z domačo hčerjo Magdaleno. Družina Becherer je bila lastnica tovarne ur. Rodilo se jima je devet otrok. Štirje med njimi so nadaljevali urarsko obrt, med njimi tudi Martin Vogrinc, ki je imel hčer Mario, ta pa se je poročila z Brežičanom Brankom Oklobdžijem. Maria Oklobdžija je bila tista pobudnica za nastanek dokumentarnega filma o njeni urarski družini Vogrinc. Iz katerega kapelskega gnezda izhaja urar Jožef Vogrinc in kdo so njegovi sorodniki v Kapelah, njegovi pravnukinji Marii ni bilo moč raziskati.

Po ogledu filma je sledilo martinovanje s krstom mošta, klepet ter druženje ob pesmi in harmoniki.

Mihaela Slovenc, foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam