Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pihalni orkester Kapele s koncertom popeljal v poletje

Objavljeno: Nedelja, 03.07.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
pihalni_orkester_kapele_poletni_koncert (100)

Pihalni orkester Kapele z dirigentom Sebastjanom Borovšakom ter glasbenima gostoma Ano Jagrič in MoPZ Kapele

Pihalni orkester Kapele, ki deluje že častitljivih 172 let, je na večer drugega julijskega dne za vse zveste poslušalce znova pripravil glasbeni večer, s katerim je popeljal v poletni čas. Kot glasbena gosta sta na »kapelskem placu« nastopila citrarka Ana Jagrič in Moški pevski zbor Kapele.

pihalni_orkester_kapele_poletni_koncert (73)

Očetje in sinovi na klarinetih

Koncert je minil v znamenju nepozabnih festivalskih uspešnic, poleg priljubljenih slovenskih zimzelenih pesmi so zazvenele tudi Avsenikove melodije in svetovno znane tuje skladbe, napisane za pihalni orkester. Pod taktirko dirigenta Sebastjana Borovšaka so zaigrali naslednje: S pesmijo našo, Wir Musikanten, ABBA on Broadway, My Way, Spain, Venček zimzelenih (Ana Jagrič na citrah), Nagajivi klarineti (solisti očetje in sinovi v orkestru), Pastirček (Tomaž Feguš na klarinetu), Tebi (v izvedbi MoPZ Kapele), Nekoč se bova srečala (zapel je Marko Feguš), Zvezde na nebu gore (MoPZ Kapele) in Tratata, za dodatek pa še Na Golici. V kapelski godbi je kar nekaj očetov in sinov, ki igrajo skupaj, ne glede na njihove razlike v letih. Tako so v skladbi Nagajivi klarineti kot solisti nastopili: Sebastjan in Aleksander Borovšak, Vlado in Anej Bašič ter Marko in Tomaž Feguš. Pri tej pesmi je mesto dirigenta prevzel Franc Arh, ki je v preteklosti poveljeval orkestru.
pihalni_orkester_kapele_poletni_koncert (92)

Zahvala predsednika PO Kapele Ivana Ureka povezovalki večera Hani Ćosić


Kot prva glasbena gostja je nastopila citrarka Ana Jagrič, sicer učenka OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki je letos z odliko končala 6. razred Glasbene šole Brežice pod mentorstvom prof. Anite Veršec. Igra tudi v citrarskem orkestru GŠ Brežice in komorni skupini. S citrami se udeležuje različnih tekmovanj po Sloveniji in Nemčiji, na zadnjem tekmovanju v Nemčiji je bila najboljša v svoji skupini in na zaključnem koncertu tekmovanja igrala obvezno skladbo. Povabljena je bila na sprejemni izpit na visoko šolo v Münchnu kot predpriprava za študij citer v Nemčiji, se ga v juniju udeležila in zdaj še čaka na rezultate, saj želi svoje izobraževanje nadaljevati tam.
pihalni_orkester_kapele_poletni_koncert (110)

Druženje po koncertu


Kot drugi gostje so nastopili člani MoPZ Kapele, ene od sekcij domačega kulturnega društva. Gre za enega najstarejših pevskih zborov v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1920. V vseh teh letih je zbor ohranjal in gojil tradicijo petja, celo v času druge svetovne vojne v izgnanstvu. Pred dvema letoma je zbor praznoval 100. obletnico delovanja in ob tej priložnosti so izdali knjigo Popevamo že 100 let in svojo tretjo zgoščenko. V dobrih 100 letih je zbor prepeval po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Največ nastopov ima v domačih krajih, na revijah, kot je območna revija Pesem Posavja, kjer MoPZ Kapele zadnje čase redno dosega regijski nivo. Pevci so že petkrat zapored domov prinesli prehodni pokal za najzanimivejšo pevsko zasedbo po mnenju občinstva.

Predsednik PO Kapele Ivan Urek je izrazil zadovoljstvo, da so spet lahko organizirali koncert brez posebnih omejitev, in v upanju, da bo tudi jeseni in pozimi tako, že povabil na tradicionalni božično-novoletni koncert kapelske »plehmuzike«. Ob koncu koncerta se je zahvalil glasbenim gostom, dirigentu Borovšaku kot tudi povezovalki večera Hani Ćosić. Obiskovalci so se po zaključku še nekaj časa zadržali v prijetnem druženju in ob manjši pogostitvi.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte