Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pihalni orkester Krško v letu 2020

Objavljeno: Ponedeljek, 04.01.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
zoombudnica

Zoom prvomajska budnica

V preteklem letu, ko se je zaustavilo družabno življenje, se je zaustavilo delo tudi v kulturnih društvih ali pa so svoje delo prenesli na družabna omrežja.

Še preden so začeli veljati ukrepi so imeli člani Pihalnega orkestra Krško pestre tri mesece. Intenzivne vaje v mesecu januarju so bile priprava na koncert konec meseca, na katerem so v svoj program uvrstili dva stavka zahtevne skladbe Planeti, skladatelja Gustava Holsta ter program zaključili s sproščenimi melodijami mjuziklov Fantom iz opere in West side story. Kot so njihovi poslušalci vajeni z njihovih koncertov, so glasbo podkrepili zgodbo programa v eno celoto in jo opremili še z zanimivimi video projekcijami v lastni produkciji.
gr960143

Koncert 25. januarja 2020Po tedenskem premoru so se godbeniki vrnili v svoje vadbene prostore in se pripravljali na naslednji projekt: Po Sloveniji, skrajšani program za šole. Projekt so premierno predstavili 13. aprila 2019 v veliki dvorani, po trimesečnih pripravah. Uslišali so želje svojih poslušalcev in v program uvrstili samo slovensko glasbo. Projekta so se lotili na inovativen način in ga predstavili kot dokumentarni koncert, ki je povezal slovensko glasbo v 12 statističnih regijah Slovenije ter v sodelovanju s preko 60 fotografi in turističnimi informativnimi centri ter s kratkimi povzetki ključnih dogodkov slovenske zgodovine, v projekt, ki je prejel še nikoli poprej toliko pozitivnih odzivov svojih poslušalcev. Kot češnja na vrhu pa je bil Ivan Lotrič, ki je s svojim globokim glasom bral vezni tekst. Vsebino in izvedbo koncerta so dobro sprejeli tudi povabljeni ravnatelji osnovnih šol, ki so program, v skrajšani obliki, uvrstili v kulturni dan šole. 

Tako je orkester 4. marca 2020 zaigral v dveh predstavah šolam iz Posavja, ne da bi vedeli, da se zatem nekaj časa ne bodo videli. Istega dne smo v Sloveniji zabeležili prvi uradni primer novega koronavirusa. Odpadle so vaje, odpovedali so pomladni koncert, ki so ga načrtovali v mesecu aprilu. In odpadli so vsi ostali nastopi in aktivnosti, ki bi se morale zgoditi v prvi polovici leta: pomoč pri organizaciji državnega tekmovanja slovenskih godb, ki bi meseca maja potekala v Krškem, nekaj dni pred tem tudi nastop na zaključku Tedna ljubiteljske kulture, prav tako pri nas. Kot mnoge druge aktivnosti, ki orkester spremljajo vsakoletno: jurjevanje na Zdolah, kresovanje na Trški gori in, seveda, prvomajska budnica. 

Na dan aprilskega koncerta so s svojimi sledilci na Facebooku delili prvi večji projekt v lastni produkciji: Pihalni orkester Krško v risankah. Premiero z devetimi ponovitvami si je v letih 2015 in 2016 ogledalo skoraj 5000 ljudi. Aprila so načrtovali tudi koncert, ki bi bil javna generalka pred udeležbo na mednarodnem tekmovanju v Rijeki. 

In z mislijo biti drugačni in inovativni so pristopili tudi k prvomajski budnici. Od ideje do izvedbe so imeli le slab teden časa. Močna povezava in pomoč Krajevne skupnosti mesta Krško je prinesla kar uro in 40-minutni video izdelek, v katerem so se godbeniki spominjali preteklih budnic ter s pomočjo Zooma obiskali po tradicionalni poti posameznike, ki so del njihovih prvomajskih budnic v tudi živo. Film je prejel izjemen odziv gledalcev. Samo na Facebooku si ga je ogledalo tisti dan preko 1000 ljudi. Godbeniki so bili tudi malo veseli tokratne budnice, saj je ravno to leto na ta dan deževalo. Dež še nikoli ni bil razlog, da budnico odpovedo, a so bili vedno zaskrbljeni tako zase, še bolj pa za svoje razmočene inštrumente, ki so po takih dogodkih potrebni popravila. 

Po prvem valu so se končno dobili: opravili občni zbor, imeli tudi vajo in končno tudi nastopali najboljšemu občinstvu: oskrbovancem in zaposlenim Doma starejših občanov Krško. Čez poletje pa tkali plan za deugo polovico leta in decembrski koncert. Po komaj treh vajah ko so jih morali organizirati v večih skupinah, po navodilih in priporočilih NIJZ, so po prvih okužbah v Krškem vaje preventivno odpovedali. A še vedno so verjeli, da se bodo po dveh tednih zopet zbrali in zaigrali. Čas pa so izkoristili predvsem za načrtovanje in organiziranje skupnih vaj in ne samo sekcijskih (v ločenih skupinah po inštrumentih). To rešitev so videli v Kulturnem domu Krško, kjer bi zadostili vsem navodilom in priporočilom, ki jih za vaje vseh članov orkestra niso izpolnjevali s svojimi prostori. A kmalu so tudi te sanje izginile, ko je vlada prepovedali kakršnakoli zbiranja. S tem pa so se zavedali, da še tako velika želja, ne bo uresničili decembrskega koncerta. 

Kot drugi pihalni orkestri po Sloveniji so tudi v Krškem razmišljali o svojih virtualnih podvigih. In tudi sami v svojem arhivu našli svoj zadnji večji projekt Po Sloveniji, ki so ga javnosti predstavili 1. 1. 2021 kot povabilo v novo leto in željami svetlejše prihodnosti.

Darja Dobršek, Pihalni orkester Krško
Foto: Goran Rovan, Branko Benčin in arhiv PO Krško
« Nazaj na seznam