Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pihalni orkestri v Krškem zaključili 6. teden ljubiteljske kulture

Objavljeno: Torek, 28.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
krsko-jskd-tekmovanje-pihalni-orkestri (54)

Edini posavski predstavnik na tekmovanju je bil Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica.

V soboto, 25. maja, je v veliki dvorani Kulturnega doma Krško odmevala glasba pihalnih orkestrov. Tam sta namreč v okviru občinskega praznika potekali 39. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji ter 9. tekmovanje mladinskih godb. S tem se je zaključil tudi 6. Teden ljubiteljske kulture, ki je postregel z več kot 1000 dogodki po celotnem slovenskem kulturnem prostoru.

Na tekmovanju v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Krško in Pihalnega orkestra Krško je v okviru treh tekmovalnih koncertov nastopilo devet slovenskih godb. V 2. težavnostni stopnji so nastopili KD Orkester Ave iz Šentjerneja, KD Mengeška godba in KD Pihalna godba Vrhpolje-Vipava. Vsi trije so prejeli zlate plakete s posebno pohvalo. Največ točk so prejeli Vipavci (507), Šentjernejčani 499 in Mengešani 492,50.
krsko-jskd-tekmovanje-pihalni-orkestri (58)

Dirigenti in predsedniki orkestrov na koncertni stopnji


 
V koncertni težavnostni stopnji so tekmovali KD Godba Slovenskih železnic, KD Godba Cerknica, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, KD Pihalni orkester Logatec. Tudi v tej kategoriji so vsi prejeli zlate plakete s posebno pohvalo. Največ točk so dobili Cerkničani (515), Logatčani so jih prejeli 511, železniška godba 499 in Šoštanjčani 490,50.
 
Na tekmovanju mladinskih godb sta sodelovali dve godbi: v kategoriji A Pihalni orkester Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v kategoriji B pa kot edini posavski zastopnik Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica. Tudi tukaj sta oba prejela zlati plaketi s posebno pohvalo, Ljubljančani za 341,50 točk, Sevničani pa za 348,50 točk.
 
Nastope je spremljala strokovna žirija v sestavi Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Gašper Salobir, Nejc Bečan, vsi iz Slovenije, in Siegmund Andraschek iz Avstrije. Program je povezovala Romana Žnideršič.
 
BOGATA TRADICIJA IN VISOKA RAVEN GODBENIŠTVA
 
Godbeništvo na Slovenskem se lahko pohvali z bogato zgodovino in več kot 350-letno tradicijo. Kot tako je zato vpisano tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Kot je za naš medij povedal predsednik Zveze slovenskih godb Boris Selko, so v zvezo včlanjene 104 godbe oz. pihalni orkestri, v katerih igra približno 7000 glasbenikov, skupaj z godbami v mirovanju pa je v godbeništvo vključenih 15.000 ljudi. »Godbeništvo ima v ljubiteljski kulturi zagotovo enega pomembnejših deležev. Najbrž so močnejši pevski zbori, v katere je vključenih še več ljudi,« je poudaril. Prepričan je, da so slovenske godbe na zelo visokem kvalitetnem nivoju, »kar potrjujejo tudi žiranti, ki sodelujejo na naših tekmovanjih, in strokovnjaki iz tujine, ki nas uvrščajo blizu evropskega vrha«.
 
P. P., foto: Laura Bohorič
« Nazaj na seznam