Časopis za pokrajino Posavje
14.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Po poti Alenke Gerlovič v Severni Makedoniji tudi Posavski obzornik

Objavljeno: Nedelja, 28.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji56a

Udeleženci strokovne ekskurzije Po poti Alenke Gerlovič v Arheološkem muzeju Republike Severne Makedonije s tamkajšnjo vodnico

Posavski muzej Brežice je med 22. in 26. julijem organiziral strokovno ekskurzijo v Severno Makedonijo, poimenovano Po poti Alenke Gerlovič. 30 udeležencev, med katerimi sta bili tudi sorodnici Gerlovičeve, je pod vodstvom Vesne Savić spoznavalo kraje, kjer je svoj čas delovala in ustvarjala brežiška umetnica, pa tudi druge makedonske znamenitosti.

strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji34

Obisk konzula Veleposlaništva Republike Slovenije v Severni Makedoniji Gregorja Klemenčiča

Pot nas je preko Hrvaške in Srbije – vmes smo se ustavili na kosilu v bližini srbskega mesta Leskovac, kjer smo uživali leskovačke specialitete – vodila do Severne Makedonije, kjer smo se še pred končno postajo prvega dne, 862 kilometrov iz Brežic oddaljeno prestolnico Skopje, zapeljali čez Kumanovo, hitro rastoče mesto, ki je danes že drugo največje v državi po številu prebivalcev. V večernih urah smo se namestili v hotelu v samem centru Skopja, pred spanjem pa odšli še na večerni sprehod po mestu, ki so ga v zadnjih letih arhitekturno prenovili, predvsem njegov centralni del, s poudarkom na zgodovini, kulturi, religiji in vsem, kar naj bi predstavljalo identiteto Severne Makedonije. Tako je med drugim postavljenih okoli sto spomenikov in kipov ter nekaj fontan in mostov.

strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji60

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj (desno) in direktorica Narodne galerije Republike Severne Makedonije v Skopju dr. Dita Starova - Querimi

Drugi dan je udeležence ekskurzije v hotelu obiskal konzul z Veleposlaništva Republike Slovenije v Severni Makedoniji Gregor Klemenčič, ki je prišel namesto slovenskega veleposlanika njeg. eksc. prof. dr. Milana Jazbeca, brežiškega rojaka, po rodu iz Spodnje Pohance, ki je bil te dni ravno odsoten. Nato smo se odpravili na ogled treh najzanimivejših in prijateljskih muzejev v Skopju – Arheološkega muzeja, Narodne galerije in Muzeja Severne Makedonije. Sledilo je še nekaj prostega časa za ogled mesta, nakup spominkov itd., nato pa smo se odpravili v približno 170 kilometrov oddaljen Ohrid, zibelko krščanstva na Balkanu, mesto na severovzhodni obali Ohridskega jezera, znano po bogati kulturni dediščini. Po kar dolgi vožnji (lep del poti je potekal samo po regionalnih cestah) smo se v poznih večernih urah namestili v hotelu ob Ohridskem jezeru, približno štiri kilometre od Ohrida.

strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji108

Na dvorišču samostana Sv. Naum smo lahko opazovali tudi pave, ki so se bohotili s svojim perjem.

Prva postaja tretjega dne so bili Peštani, kjer je ustvarjala Alenka Gerlovič in nam je domačinka razložila, kako se je v mestu, ki živi predvsem od turizma, živelo v preteklosti. Pot smo nadaljevali do Zaliva kosti, kjer smo si ogledali muzej na vodi oz. prazgodovinsko koliščarsko naselje. Sledila je vožnja do Sv. Nauma, najbolj južne točke Severne Makedonije, le kakšnih 15 minut hoje do albanske meje. Gre za samostan, ki ga je ustanovil sv. Naum, sodelavec sv. Klimenta Ohridskega, ki je bil učenec sv. Cirila in Metoda. Samostansko cerkev, ki je že prvotno posvečena nadangeloma Mihaelu in Gabrielu, so postavili leta 900. V parku in samostanskem dvorišču smo lahko opazili tudi pave, ki so se bohotili s svojim perjem. Pred vhodom v samostan so številne stojnice z raznimi spominki, na njih je bilo možno kupiti tudi znamenite ohridske bisere. V bližini samostana so viri reke Črni Drim, ki je največji in najbolj privlačen dotok vode v Ohridsko jezero. Po ogledu je bilo nekaj prostega časa, ki so ga nekateri izkoristili za kopanje v Ohridskem jezeru, drugi pa za počitek. Popoldne in zgodnji večer smo preživeli v mestu Ohrid, kjer smo si pod vodstvom turističnega vodiča ogledali njegove glavne znamenitosti. Dan smo zaokrožili z večerjo, ki sta jo obogatila živa glasba in folklorni program, nekatere udeleženke so zaplesale tudi makedonsko kolo.

strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji116

Pogled na del Ohrida

Dan povratka v domovino se je začel z obiskom Struge, majhnega mesta ob severni obali Ohridskega jezera, zgrajenega na obeh bregovih reke Črni Drim. Tudi to mesto je bilo del poti Alenke Gerlovič. Med vožnjo proti domu smo se ustavili še v mestecu Ilinden pri Skopju, kjer smo prevzeli razstavo del Alenke Gerlovič, ki je bila v tamkajšnjem kulturnem domu na ogled v julijskih dneh. Sledilo je nadaljevanje poti proti domu, kamor smo prispeli 26. julija v jutranjih urah.

strokovna_ekskurzija_po_poti_alenke_gerlovic_v_severni_makedoniji132

Struga, majhno mesto ob severni obali Ohridskega jezera, je zgrajena na obeh bregovih reke Črni Drim.

Posavski muzej Brežice, ki v tem letu obeležuje 70-letnico delovanja, v čast 100-letnice rojstva brežiške neumorne slikarke, pedagoginje in donatorke muzeja – PMB je podarila 430 svojih del – ter tudi častne občanke občine Brežice Alenke Gerlovič (1919–2010) ob njenih delih pripoveduje tudi o poteh, ki jih je imela rada. Med njimi ima pomembno mesto Republika Severna Makedonija, kjer je upodabljala pokrajino, predvsem pa ljudi, ki jih je srečevala.

Strokovne ekskurzije sem se udeležil tudi novinar Posavskega obzornika.

R. R., foto: R. R. in PMB
« Nazaj na seznam