Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pod košato lipo praznovali 100 let

Objavljeno: Četrtek, 16.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
100 let KD Svibno (69)

V Svibnem so praznovali 100-letnico domačega kulturnega društva ter pripravili bogat program.

V hriboviti vasici Svibno, ki leži v radeški občini, je minulo nedeljo KD Svibno v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Arnika pripravilo na prostoru pred podružnično šolo prijeten dogodek, na katerem so tradicionalno prireditev Nedelja pod lipo in Anina pesem povezali še s praznovanjem 100-letnice kulturnega društva.

V ŠOLSKIH PROSTORIH SO PRED 100 LETI POSTAVILI PREMIČNI ODER

100 let KD Svibno (75)

Del Kulturnega društva Svibno je tudi skupina ljudskih pevk in pevcev.

Začetki delovanja Kulturnega društva Svibno segajo v leto 1921, ko so v šoli postavili premični oder, na katerem je bila 26. junija istega leta uspešno odigrana prva predstava in v naslednjih letih so sledile še mnoge uprizoritve dramskih del ter ostalih nastopov šolarjev in odraslih – šola je postala zbirališče mladih in starejših, kar se je ohranilo vse do današnjih dni. Delovanje društva je prekinila druga svetovna vojna, v kateri je bila velika večina vaščank in vaščanov pregnanih s svojih domov. Po vrnitvi na rodno grudo, ko se je začela obnova zapuščenih domov, je oživelo tudi delovanje društva. »Ljudje so bili željni druženja, zabave in sprostitve, da bi potisnili v pozabo težke čase, ki so jih preživeli. Vsako sezono se je kulturno društvo v kraju predstavilo z najmanj eno, a večinoma z dvema gledališkima predstavama, odhajali pa so tudi na gostovanja,« je obudila del spominov povezovalka prireditve Viktorija Kmetič. Ob svoji 90-letnici delovanja je svibansko kulturno društvo v sodelovanju z domačim turističnim društvom in Zavodom Svibna pripravilo na prostem (v bližini razvalin nekdanjega gradu plemenitih vitezov Ostrovrharjev, ki jih v svoji Turjaški Rozamundi omenja tudi pesnik France Prešeren) krstno uprizoritev romantične tragedije Viljem Ostrovrhar in v vasi si želijo še kakšne podobne uprizoritve.
100 let KD Svibno (140)

Radeški župan Tomaž Režun je predal predsednici KD Svibno Veroniki Kmetič Podlesnik priznanje za dosežke na področju kulturnega delovanja.

Od leta 2006 deluje v okviru društva tudi sekcija Ljudski pevci s Svibna. Članice in člani, ki jih vodi Tatjana Kavšek, prepevajo zdravice, ponarodele ljubezenske in cerkvene pesmi, pesmi slovesa in dobrodošlice, s krajšimi gledališkimi vložki pa obujajo tudi stare ljudske običaje.

PRIZNANJE OB 100-LETNICI DELOVANJA KULTURNEGA DRUŠTVA SVIBNO

100 let KD Svibno (10)

Društvo kmečkih žena Arnika je pripravilo prodajno razstavo domačih dobrot.

»Veseli nas, da Kulturno društvo Svibno po stotih letih še vedno deluje ter vztraja,« je bilo med drugim slišati na prireditvi, na kateri je radeški župan Tomaž Režun predal predsednici Kulturnega društva Svibno Veroniki Kmetič Podlesnik priznanje Ivana Pešca za leto 2021 za posebne dosežke na področju kulture. Poseben kipec, ki je miniatura Plečnikovega spomenika, izdelan iz kovine v barvi brona, bi moralo društvo prejeti že februarju na proslavi ob kulturnem prazniku, a zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, je bila podelitev izpeljana ob 100-letnici. »Društvo je vzor vsem nam in bodočim generacijam,« je dejal predsednik KS Svibno Primož Knez in podobnega mnenje je bil tudi predsednik Turističnega društva Svibno Anton Renko ter članice Društva kmečkih žena Arnika.

Na slovesni prireditvi, na kateri so članice Društva kmečkih žena Arnika pripravile tudi razstavo domačih dobrot, sta zbrane popeljala v preteklost Franci Gros in Jure Renko v vlogi nekdanjih vitezov z Ostrega vrha. S plesnim venčkom so nastop obogatili učenke in učenci podružnične osnovne šole, NZA Jatna kvintet z dvema veselima domačima vižama, s ponarodelima pesmima Ljudski pevci s Svibna, predstavil se je tudi svibenski cerkveni pevski zbor. V zaključku je navdušila z izborom različnih plesov slovenskih pokrajin, povezanih v koreografijo Pozdrav iz Slovenije, Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam