Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podobi Ive in Franja Stiplovšek odslej pozdravljata obiskovalce mesta, gradu in muzeja

Objavljeno: Torek, 10.12.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
pmb_odkritje_reliefnega_pomnika_franjo_in_iva_stiplovsek (14)

Reliefni pomnik sta odkrili Božena Vanič Encinas, nečakinja Ive in Franja Stiplovška, ter direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj.

Krajevna skupnost Brežice, Društvo za oživitev mesta Brežice in Posavski muzej Brežice so v ponedeljek povabili na slovesno odkritje reliefnega pomnika, posvečenega Ivi in Franju Stiplovšek, ki sta zaznamovala življenje mesta po drugi svetovni vojni. Franjo (1898–1963) in Iva Stiplovšek (1904–2001) sta bila častilca vsega lepega in utemeljitelja muzealstva v Posavju, njuni podobi pa sta postali del gradu Brežice, ki sta ga preoblikovala v muzej za Posavje. S tem sta soomogočila obstanek in razvoj gradu Brežice ter Posavskega muzeja Brežice kot enega izmed simbolov Brežic in Posavja.

O njunem življenju in pomenu ter pomenu spomina nanju je spregovorila dr. Ivanka Počkar, in sicer v imenu Društva za oživitev mesta Brežice, ki je bilo eden prvih pobudnikov za postavitev pomnikov pomembnim meščanom, občanom ali pa nosilcem dejavnosti, ki so nepogrešljivo sooblikovali življenje v različnih obdobjih in pustili močne sledi.

pmb_odkritje_reliefnega_pomnika_franjo_in_iva_stiplovsek (9)

Dr. Ivanka Počkar

V nagovoru je dr. Počkarjeva posebej poudarila njuno predano delo: »... bila sta naša vzornika in učitelja, kako spoštovati in ljubiti našo dediščino, kako dediščino posredovati in razdajati znanje o njej. Pri vzpostavitvi posavskega muzealstva, katerega začetek je bil v Krškem pred 80 leti, in od leta 1949 v Brežicah, sta se marsikdaj bíla z mlini na veter. Vendar sta ostala trdno na svoji poti. Vztrajala sta, drug drugemu v oporo, in s podporo somišljenikov trdno zasidrala muzejske misli in udejanjanja v gradu Brežice.«

pmb_odkritje_reliefnega_pomnika_franjo_in_iva_stiplovsek (20)

Vanič Encinasova in Černelič Krošljeva z akademskim kiparjem Boštjanom Drinovcem, ki je ustvaril podobi prvih brežiških in posavskih muzealcev

Projekt, ki ga je omogočila Krajevna skupnost Brežice in je znašal skupno približno 6500 evrov, uresničuje zavezo iz leta 2017, dano ob okrogli mizi "Javni spomeniki – ali lahko tudi v Brežicah sooblikujejo istovetnost mesta in občine?". Prvi rezultat namenjamo prvima brežiškima in posavskima muzealcema, katerih podobi sta delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, v bronu pa ju je izdelalo podjetje Livartis. Drinovec, ki je tudi profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je eden vidnejših sodobnih slovenskih kiparjev (letnik 1973), ki je ustvaril številne javne podobe – med njimi je najbolj znan Kocbekov kip v ljubljanskem Tivoliju, v Posavju pa se reliefni upodobitvi pridružujeta doprsnemu portretu Josipine Hočevar (Krško, leta 2011) in akademika dr. Jožeta Toporišiča (Dobova, 2019).

Program je povezovala Vesna Smrekar, članica Kulturnega društva Drugi oder, pomnik pa sta skupaj odkrili Božena Vanič Encinas, nečakinja Ive in Franja Stiplovška, ter direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj.

Reliefni upodobitvi, ki z nasmehom pozdravljata obiskovalce gradu, sta nov mejnik v življenju mesta, gradu in muzeja, kjer se prepletajo poti domačinov s turisti, ki radi spoznavajo resnične zgodbe iz naše dediščine.

Vir: PMB, foto: R. R.
« Nazaj na seznam