Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogled skozi čas …

Objavljeno: Torek, 12.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Cipkarska razstava (3)

Mosconovo okno z delčkom razstavljenih klekljarskih izdelkov sevniške skupine Bucike.

V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu je v včerajšnjem poznem popoldnevu potekalo v okviru praznovanja občinskega praznika odprtje razstave prekrasnih izdelkov klekljarske skupine Bucike pod skupnim naslovom Pogled skozi čas ...

SEVNIŠKA KLEKLJARSKA SKUPINA 'BUCIKE' DELUJE DEVET LET

S svojimi prečudovitimi ročno izdelanimi kleljanimi motivi, ki so lahko modni dodatek k obleki ali čevljem ali okrasni všitek na zavesi  ali oblačilu ali ujeti v prtiček, ogrlico, uhane in tako dalje, se predstavljajo Zala Brus, Tanja Košar, Dragica Perc, Tina Železnik, Uršika Hočevar, Martina Černič, Mateja Brlogar, Roman in Marija Peruci, Jožica in Tanja Kragl, Helena Matjašec, Štefka Simončič, Pia Žnidaršič, Milka Klakočar, Marija Pfeifer, Polona Štricelj, Marija Špan, Ljubica Knežič, Mira Zupanc, Jožica Resnik, Petra Marolt in Mateja Verbič. Vsaka izmed razstavljalk je svojim razstavljenim klekljarskim umetninam dodala še predstavitveni tekst, v katerem opisuje svojo klekljarsko pot.

SLOVENSKA ČIPKA NA UNESCOVEM SEZNAMU NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE

Cipkarska razstava (85)

Direktor Družinskega inštituta Zaupanje se zahvaljuje mentorici klekljarske skupine za trud in čas, ki ga že devet let vlaga v vodenje klekljarske skupine.

Mentorica sevniške klekljarske skupine Bucike Tina Železnik je na sinočnjem odprtju domiselno postavljene razstave na kratko predstavila ustvarjalnost marljivih rok ter se zahvalila predstavniku podjetja HESS, d.o.o., ki že vse od ustanovitve podpira delovanje skupine, ter Damijanu Gancu, direktorju Družinskega inštituta Zaupanje Sevnica, pod okriljem katerega delujejo Bucike. Slednji se je mentorici zahvalil za vložen čas in trud pri vodenje skupine, ki bo prihodnje leto obeležila že deset let delovanja. Spomnil je tudi na podarjene klekljane prte, ki so jih izdelale klekljarske skupine širom Slovenije in od letošnjega julija krasijo oltar cerkve sv. Ane na Okiču ter nato Tini Železnik v zahvalo podaril še šopek rož. »Za seboj puščamo dobro sled,« je dejala ganjena obdarovanka, ki je v letošnjem letu praznovala tudi abrahama, ter se s ponosom ozrla na pridobljen častni znak UNESCA, ki je na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal tudi klekljanje čipk v Sloveniji.

V spremljevalnem kulturnem programu je s svojim izraznim plesom navdušila Eva Železnik ter komorni godalni trio GŠ Sevnica, ki so ga sestavljale Andreja Zupanc (učiteljica) in Gregorina Medved na violini ter Polona Soban na violončelu.

ČIPKARSKA RAZSTAVA NA OGLED V ODPIRALNEM ČASU SEVNIŠKEGA GRADU

Lično zasnovana in zanimivo postavljena razstava prečudovitih klekljanih izdelkov, ki bi si jih marsikdo želel v svojem domu, je na ogled do 17. novembra v odpiralnem času gradu, in sicer ob delavnikih med 11. in 17. uro ter ob sobotah in nedeljah med 12. in 15. uro.

S. R., foto: S. Radi, H. Matjašec
« Nazaj na seznam