Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogovorni večeri z znanimi Posavci

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
Filipcic_3

Pogovor z Matejem Filipčičem

Letošnjo jesen je Kulturno društvo Drugi oder (KDDO) iz Brežic nadaljevalo z uspešnimi pogovori z znanimi Brežičani oz. Posavci. Pred časom so gostili Mateja Filipčiča, univ. diplomiranega arhitekta, ki je magistriral iz scenografije in kostumografije na AGRFT. Svojo bogato kariero je posvetil umetnosti, samo pot pa je pričel kot performer v plesnih in gledaliških predstavah.

Z njimi je gostoval tudi na mnogih gledaliških predstavah v tujini. Od leta 2000 kot režiser, scenograf in producent ustvarja tako lastne kot tudi korporativne in komercialne projekte ter državne proslave, na katerih se je večkrat podpisal tudi kot avtor scenografije.

20171024_190336_resized

Sašo in Vlado Podgoršek

V prazničnem oktobru je Kulturno društvo Drugi oder popestrilo s pogovornim večerom pod imenom Podgoršek in Podgoršek. V nabito polnem Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice smo prisluhnili simpatičnemu pogovoru očeta in sina, oba zelo znana v krogih svojega področja delovanja. Oče, nekdanji novinar Vlado Podgoršek, se je pogovarjal s sinom, Sašem Podgorškom, ki se je uveljavil predvsem na filmskem, gledališkem in video področju. Sašo, ki je svojo študijsko pot začel kot študent informatike, si je upal narediti korak v drugo smer, opravil sprejemne na AGRFT in končal režijo. V začetku devetdesetih let se je začel profesionalno ukvarjati z režijo reklam, glasbenih spotov, plesnih in celovečernih filmov. Za svoje filme je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Je avtor kratkih filmov Koza je preživela in Vrtoglavi ptič, celovečernih Temni angeli usode in Sladke sanje ter drugih filmskih projektov. Užitek in hobi je prerastel v poslanstvo in danes je razpet med življenjem z družino v Berlinu in Brežicami ter snemanji filmov, dokumentarnih filmov in reklam po celem svetu.

Kozole_3

Damjan in Boštjan Kozole

Zadnji petek v novembru pa je v brežiški Mestni hiši potekal pogovorni večer dveh znanih bratov. Oba sta sicer rojena v Brežicah, vendar ju je njuna življenjska pot odnesla v popolnoma različni smeri. Boštjan Kozole, znani  podjetnik in sadjar, živi in dela v Krškem, medtem ko je njegov starejši brat Damjan Kozole, znani režiser in scenarist, svoj dom in delovno zavetje našel v slovenski prestolnici. Damjan je avtor številnih uspešnih filmov. Film Rezervni deli je bil nominiran za Zlatega medveda na berlinskem festivalu 2003, film Delo osvobaja je dobitnik Grand Prix-a na festivalu v Valenciji. Znameniti film Slovenka, katerega kadri so bili posneti tudi v režiserjevem rojstnem Krškem, je dobitnik Grand Prix-a na festivalu v Gironi in je bil najbolj predvajan film na filmskih festivalih leta 2009, za film Nočno življenje pa je na festivalu v Karlovih Varih lani prejel kristalni globus za najboljšo režijo.

Obenem je tudi avtor več dokumentarnih filmov. Dolge počitnice in Meje sta bila na FSF v Portorožu izbrana za najboljša dokumentarna filma leta 2016. Boštjan Kozole  je prodoren podjetnik, ki je v zadnjih letih uspel svojo dejavnost razširiti na različne trge, kot tudi na različne produkte in s tem zmanjšati odvisnost dejavnosti podjetja Evrosad d.o.o., katerega vodi že dolga leta, od vremenskih razmer ter tako podjetje obdržati na ravni stabilnega, rastočega in usmerjenega v prihodnost.
 
Pogovorna večera z Matejem Filipčičem in bratoma Kozole je moderirala predsednica Kulturnega društva Drugi oder Mojca Florjanič, pogovorni večer med očetom in sinom Podgoršek pa kar  oče Vlado Podgoršek, prav tako član Kulturnega društva Drugi oder.
 
Vir: KD Drugi Oder
« Nazaj na seznam
»