Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poklon kulturi skozi razstavo »Poklon svetlobi«

Objavljeno: Torek, 04.12.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Galerija BoS 1 -

V galerijskih prostorih Gabronke se decembrskemu prazniku kulture poklanjajo z razstavo Rada Romiha, ki je že ob otvoritvi pritegnila številne obiskovalce.

V galerijskem prostoru Gabronka v Bistrici ob Sotli so v soboto, 1. decembra, v znamenje decembrskega praznika Ta veseli dan kulture, ki ga obhajamo na rojstni dan Franceta Prešerna, pod okriljem domačega kulturnega društva in njegove galerijske sekcije odprli slikarsko razstavo Rada Romiha »Poklon svetlobi«.

Program ob odprtju razstave je ob prisotnosti številnih obiskovalcev odprl Andrej Čepin, vodja galerijske sekcije, ki je spomnil, da vstopamo v zadnji mesec leta in s tem po ljudskih verovanjih tudi v njegov najzanimivejši del. Otroke obiščejo trije dobri možje z brado, ta skrivnostni čas poznamo pod imenom volčjih noči, a vse skupaj se za kulturnike,
Galerija BoS 2

Vodja galerijske sekcije Andrej Čepin je občinstvu odprl vrata razstave in prazničnega meseca decembra.

ljubitelje kulture ter umetnosti pričenja s poklonom Francetu Prešernu. Nanj so v odpetem delu »Zdravljice« spomnili pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Dramska skupina ŠeBi Teater pa je v znamenju letošnjega Cankarjevega leta občinstvu približala tudi delček ustvarjanja osrednje osebnosti slovenske proze in dramatike v minulem stoletju Ivana Cankarja. Cankarjevo mojstrstvo z besedo so lahko obiskovalci začutili ob prebiranju odlomka črtice »Aleš z Razora« v izvedbi Darje Babič Drašler.
Galerija BoS 3

Slika motive, ki jih opazi v oklici svojega doma.Razstavljenih je 21 del, ustvarjenih v lanskem in letošnjem letu. Rado Romih, ki se kot samouk slikarstvu predaja že od mladosti, zadnja leta pa deluje tudi v Društvu likovnikov Brežice, jih je ustvaril v tehniki oljnih barv na platnu. Prevladujoči motivi so preslikave narave, ki jo je ob različnih delih dneva in pogosto nevsakdanji svetlobi zazna v okolici svojega doma. V zaključni besedi je Romih izrekel zahvalo županu, kulturnemu društvu ter galerijski sekciji za pripravo razstave ter Vinogradništvu Püst za donirano vino. To je sicer že slikarjeva dvanajsta samostojna razstava, predstavil pa se je že tudi na treh skupinskih.
Galeirija BoS 4

Rado Romih se predstavlja z enaindvajsetimi deli, ki jih je na platno prenesel v zadnjih dveh letih.E. Š.
« Nazaj na seznam
»