Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poklon muzealcema Franju in Ivi Stiplovšek

Objavljeno: Sreda, 29.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Franjo in Iva Stiplovsek - mestni muzej (24)

Z otvoritve razstave Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju

Posavski muzej Brežice (PMB) bo v prihodnjem letu dopolnil 70 let delovanja, v Mestnem muzeju Krško (MMK) pa bodo, prav tako v prihodnjem letu, obeležili 80-letnico ustanovitve Muzejskega društva za politična okraja Krško in Brežice v letu 1939 v Krškem. Skupni imenovalec obema ustanovama je akademski slikar Franjo Stiplovšek (1898-1963) s soprogo Ivo (1904-2001), katerima je posvečena 28. maja v mestnem muzeju odprta gostujoča razstava Posavskega muzeja Brežice.

razstava Franjo in Iva Stiplovsek - mestni muzej (32)

Po ustanovitvi Mestnega muzeja Krško v letu 1939 je bila umetnostna dediščina razstavljena v cerkvi sv. Duha, v delu Valvasorjeve hiše pa prva arheološka in etnografska razstava.

Obema ustanovama, umeščenima v skupen zgodovinski, geografski in kulturni prostor, je skupna skrb za posavsko muzealstvo in ohranjanje bogate in neprecenljive dediščine, povezovalni člen pa akademski slikar Franjo Stiplovšek, ki je v obeh mestih za čas svojega življenja predstavljal gonilno silo pri vzpostavljanju zametkov in delovanja muzejev. V Krškem je bil Stiplovšek, sicer učitelj na Meščanski šoli v Krškem, leta 1939 z Ottom Aumannom med soustanovitelji Muzejskega društva, katerega člani so zbirali in pridobivali arheološke, narodopisne in kulturnozgodovinske predmete in v jeseni leto kasneje v cerkvi sv. Duha (danes Galerija Krško) ustanovili Narodni muzej Krško in zbirko postavili na ogled.

Ob zaključku 2. sv. vojne je uspelo Stiplovšku in ostalim članom društva preprečiti, da okupator zbirke ni odpeljal v Nemčijo, po osvoboditvi pa so zbirko razstavili v Valvasorjevi hiši v soseščini, kjer se MMK nahaja tudi danes. Spričo muzejski dejavnosti nenaklonjenemu obdobju po vojni gre Stiplovšku, tedaj upravniku muzeja, pripisati zasluge, da se krška muzejska zbirka ni porazgubila, bila razgrabljena ali celo uničena, saj je večino dragocenih predmetom in dokumentacije uspel preseliti v brežiški grad, kjer je bil leta 1949 slavnostno odprt PMB. V kolikor teh muzejskih eksponatov, ki so bili temelj brežiškemu muzealstvu, ne bi bilo v gradu, je dejala ob otvoritvi direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, bi bila vprašljiva tudi nadaljnja usoda brežiškega gradu, katerega je, in v njem umeščene zbirke in razstave Stiplovšek ob soprogi Ivi, ki je v muzeju opravljala pedagoško delo na področju kulturne dediščine, vodil kot ravnatelj vse do upokojitve leta 1962.

razstava Franjo in Iva Stiplovsek - mestni muzej (47)

Helena Rožman in Alenka Černelič Krošelj v pogovoru s Stiplovškovo nečakinjo, krško rojakinjo Boženo Vanič Encinas (levo)

Zakonca Stiplovšek sta večji del življenja posvetila muzejskemu delu in prejela za svoj prispevek na področju ohranjanja kulturne dediščine tudi visoka državna priznanja in odlikovanja. Pionirjema muzealstva v spomin in zahvalo so se v PMB Brežice v maju lani poklonili z odprtjem razstave Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju, hkrati pa so njene pripravljavke (Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar, Vlasta Dejak in Oži Lorber) že najavile pestro muzejsko dogajanje ob počastitvi 70-letnice PMB. Navedena razstava je bila v gradu na ogled do 18. maja letos, nakar so jo pretežni del strokovni sodelavci PMB v sodelovanju s kustodinjami MMK prenesli in vzpostavili na ogled v mestnem muzeju, kjer jo je 28. maja odprl podžupan občine Silvo Krošelj. Na njej je poleg ostalega na ogled tudi nekaj Stiplovškovih slikarskih del, ki so jih v PMB pridobili v letih 1991-2018, na razstavi v mestnem muzeju pa je prvič javnosti predstavljena slika Veliki Kamen, ki so jo v Kulturnem domu Krško (KD), enoti MMK, uspeli pridobiti in restavrirati v minulem letu.

Kot sta ob otvoritvi poudarili direktorica KD Darja Planinc in dr. Helena Rožman iz MMK, pričujoča razstava, ki bo odprta do 2. februarja 2020, preko dobrega sodelovanja in prizadevanj za celovito skrb ohranjanja dediščine posavskega prostora povezuje tudi dve ustanovi, ki sta zrasli na istih temeljih.

B. M.
« Nazaj na seznam