Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poklon skladatelju Ludwigu van Beethovnu

Objavljeno: Sreda, 22.01.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Viteska dvorana, koncert, Akademija za glasbo LJ (11)

Klavirski trio »La Mer«

Pretekli četrtek so se v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice s koncertom študentk in študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani poklonili 250-letnici rojstva nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna.

Viteska dvorana, koncert, Akademija za glasbo LJ (4)

Darja in Viktor Radić

Prvi se je predstavil klavirski trio »La Mer« v sestavi Hane Bitenc za klavirjem, Katarine Kralj na violini in Lare Bešič na violončelu. Sonato za klavir in violino sta pričarala brat in sestra, Darja Radić na violini in Viktor Radić na klavirju. Koncert je zaključil klavirski trio »Aurum« v sestavi Mete Kokošinek na klavirju, Rebeke Kotar na violini in Neže Verstovšek na violončelu. Mentor nadarjenih mladih glasbenic in glasbenikov je izr. prof. Miha Hass, ki je sedel v občinstvu in pozorno poslušal izvajanje skladb, prispeval pa je tudi spremni vezni tekst za koncertni list.

Viteska dvorana, koncert, Akademija za glasbo LJ (5)

Klavirski trio »Aurum«

»Viteška dvorana je namenjena povezovanju in prepletanju likovne ter glasbene umetnosti, prepletanju idej različnig generacij, odličnim umetnikom in vsem nam, ki to odličnost podpiramo in v njej uživamo. Hvala vsem za današnji večer in za vse večere, ki so še pred nami,« je del nagovora direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj, ki je k besedi povabila tudi prof. mag. Ivana Florjanca, prodekana za študijske zadeve na Akademiji za glasbo. Le-ta je predstavil rokopisni prepis Beethovnove skladbe Simfonija v F-duru, opus 68 – Pastoralna, ki naj bi jo skladatelj podaril takratni ljubljanski Filharmonični družbi, ki ga je imenovala za častnega člana, in sicer kot »svoje, še neobjavljeno delo«. Rokopis partiture Beethovnove Šeste simfonije z njegovimi lastnoročnimi pripisi je shranjen med zakladi Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, Akademija za glasbo pa je lanskoletno 100-letnico Univerze v Ljubljani in ob svoji 80-letnici izdala prepis partiture Beethovnove Šeste simfonije s skladateljevimi lastnoročnimi popravki. »Tako izjemno lep izdelek je potrebno pokazati svetu,« je dejal prodekan, občinstvo pa je z aplavzom nagradilo vsak glasbeni in govorni nastop.

S. R., foto: PMB


 
« Nazaj na seznam