Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poklon velikemu kiparju Dragu Tršarju

Objavljeno: Sobota, 18.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
gbj-trsar-drago (20)

Na ogled je 90 Tršarjevih del.

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so sinoči, 17. maja, v novih prostorih odprli pregledno razstavo Monument – Drago Tršar. Razstava je nastala v sklopu medinstitucionalnega projekta, ki ga vodi Moderna galerija iz Ljubljane.

92-letni akademski kipar in akademik Drago Tršar je pomembno zapisan v patrimonij slovenskega kiparstva. Njegova izjemna dela, od monumentalnega javnega kiparstva do male plastike, lahko najdemo v vseh preglednih publikacijah slovenske likovne umetnosti 20. stoletja, prepoznaven pa je tudi po delih v številnih drugih likovnih medijih. Bil je tudi dolgoletni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.
gbj-trsar-drago (22)

Drago Tršar ob skulpturi znamenitega aleksandrinskega bika



»Gre za poklon velikemu kiparju, akademiku Dragu Tršarju. Leta 2017 je praznoval visok življenjski jubilej, 90-letnico, in takrat smo se na pobudo Moderne galerije iz Ljubljane dogovorili, da priredimo serijo večjih razstav, na katerih bomo predstavili njegov res bogat opus,« je povedal direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović. Široko zastavljena in poglobljena strokovna obdelava avtorjevega opusa s strani kar sedmih muzejskih in galerijskih institucij je potekala med leti 2017 in 2019, ko se projekt zaključuje v Kostanjevici na Krki. »Za razliko od Moderne galerije, kjer je bila na ogled predvsem monumentalna, velika plastika, smo se tukaj odločili za srednje in manjše formate. Dodali smo serijo njegovih portretov, po katerih je avtor tudi zelo znan, in izpostavili ključne trenutke, ki so zaznamovali njegov opus, predvsem izjemno serijo množic. Na ogled je bogat prerez njegovega življenja in opusa,« je še pojasnil Milovanović. Razstavljenih je 89 Tršarjevih skulptur, ki so jim dodali še skulpturo, ki je v kostanjeviški galeriji še iz 50. let. Razstava bo na ogled do 8. septembra.

P. P.
 
« Nazaj na seznam