Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Polepšajmo dom - regijska razstava ročnih del DU Posavja

Objavljeno: Sreda, 06.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Rokodelska razstava, Radece (9)

Razstavljeni izdelki rokodelskih sekcij posavskih društev upokojencev so izvabljali občudujoče poglede.

Preteklo soboto je potekalo v organizaciji Društva upokojencev Radeče in Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja odprtje IX. razstave ročnih del ročnodelk posavskih društev upokojencev v prostorih PORP Radeče.

»Če toplini in ljubezni odnosov v družini dodamo še ročno izdelane umetnine, ali so to izdelki naših prednikov ali pravkar ustvarjena naša ročna dela ali izvirni in posrečeni izdelki naših vnukov, so naši domovi res lepi in žarijo od sreče in veselja. S prelepimi izdelki izpod rok številnih upokojenk in upokojencev smo danes obložili mize v domu PORP,« je nagovorila zbrane moderatorka prireditve in članica DU Radeče Jožefa Novak.

ROKODELSKA DEDIŠČINA NE BO ŠLA V POZABO

Rokodelska razstava, Radece (52)

Vodja klekljarske sekcije Nitke DU Radeče Vera Lipec in predsednik PZDU Posavje Jože Žnidarič sta podelila sodelujočim zahvale za sodelovanje in lično izdelane darilne vrečke.

»V Sloveniji je rokodelska dediščina zelo raznolika in ima bogato tradicijo. Rokodelska dejavnost se je razvila na podeželju iz potrebe izdelati predmete za lastno uporabo, za zamenjavo ali tudi prodajo. Veliko dejavnosti se je preneslo tudi v današnji čas, mnoge pa so usahnile v pozabo. Zveza društev upokojencev Slovenije je z določenimi predlogi in aktivnostmi pripomogla, da sta v letošnjem letu Vlada in Državni zbor Republike Slovenije sprejela ustrezen zakon. Osnovni namen Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva je zaščita rokodelskih panog in njenih nosilcev, ohranjanje, prenašanje in razvijanje rokodelskih znanj in veščin,« je nadaljevala in dodala, da je »en kamenček v mozaiku« tudi razstava, ki prikazuje rokodelsko dejavnost v Posavju. Ob tem je omenila nekaj najbolj prepoznavnih rokodelskih dejavnosti, med katerimi so nekatere, žal, že utonile v pozabo, nekatere so se ohranile do današnjih dni. V Radečah, na primer, ročna izdelava papirja predstavlja začetke papirne industrije ...

ROKODELSKE SEKCIJE POSAVSKIH UPOKOJENSKIH DRUŠTEV

Rokodelska razstava v Radecah (4)

Prikaz tiskanja papirja

PZDU Posavje združuje 14 posavskih društev upokojencev in v devetih društvih delujejo rokodelske sekcije, ki se predstavljajo na samostojnih razstavah, za njihovo medsebojno povezovanje in za sodelovanje z ZDUS-om pa skrbi Manja Seher iz DU Brestanica.

Rokodelska razstava, Radece (71)

Redki so posamezniki, ki znajo iz vrbovega šibja izdelati pleteno košaro ali koš.

Na tokratni deveti skupni rokodelski razstavi so se predstavile sekcije DU Brežice, DU Kostanjevica na Krki, DU Krško, DU Raka, DU Brestanica, DU Senovo, DU Sevnica, DU Tržišče in DU Radeče. Vsi sodelujoči so prejeli lično izdelane darilne vrečke iz blaga, obogatene s klekljano čipko, ki jih je izdelalo 12 članic klekljarske sekcije »Nitke« DU Radeče. Ob tem je Jožefa Novak dejala: »Zahvala gre prvi mentorici Milojki Gregorčič, ki je to zvrst izdelave ročnih klekljanih izdelkov prinesla iz rodne Idrije. Zahvala gre tudi Veri Lipec za vodenje sekcije, povezovanje z ostalimi društvi ter za organizacijo vsakoletnih razstav.« V preddverju doma so si obiskovalke in obiskovalci ogledali potek ročne izdelave papirja ter pletenje in izdelavo izdelkov iz vrbovega šibja. V posebnem kotičku se je z lastnimi rokodelskimi izdelki predstavila radeška enota Centra za varstvo in delo Golovec.

Delo prizadevnih članic in dveh članov so v svojih govorih pohvalili predsednik PZDU Posavje Jože Žnidarič, predsednica komisije za tehnično kulturo pri ZDUS Zdenka Bevc Škof, predsednik DU Radeče Andrej Hrup in župan občine Radeče Tomaž Režun. Odprtje razstave so popestrili učenke in učenci podružnične osnovne šole v Svibnem in Matija Lazar na harmoniki.

S. R., foto: Regina Jakšič, Smilja Radi

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

18.11.2022 | Oglas

Pozitivne misli za vsak dan