Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna muzejska noč 2019 se je zaključila v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Nedelja, 16.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
poletna_muzejska_noc_2019_29

Zdravniški orkester Camerata Medica, v katerem igra tudi Brežičanka Kaja Galič Lenkič, je prvič nastopil v Posavskem muzeju Brežice.

Posavski muzej Brežice, Kulturni dom Krško s svojimi enotami in Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so se tudi letos pridružili projektu Poletna muzejska noč, tj. edini noči v letu, ko muzeji in galerije po celi Sloveniji odprejo svoja vrata in ponudijo pestro paleto dogodkov brezplačno, za mlade in stare, za redne obiskovalce muzejskih dogodkov pa tudi tiste, ki zelo redko ali nikoli ne zaidejo v muzejske prostore.

poletna_muzejska_noc_2019_36

Zahvala Galič Lenkičeve violončelistu Petru Langeju

Na poletno topel včerajšnji junijski večer so omenjene posavske kulturne ustanove povabile na dogajanje v okviru Poletne muzejske noči. V Posavskem muzeju Brežice so omogočili ogled muzeja in druženje na terasi z izbiranjem novih okusov »muzejskih prašičkov« (piškotov), v Viteški dvorani pa se je odvil koncert zdravniškega orkestra Camerata Medica. Na gradu Rajhenburg je potekala delavnica za otroke ODTISI, OꓷꓕIꙄI … ter strokovno vodstvo z dr. Heleno Rožman »Stavbni razvoj gradu Rajhenburg: rekonstrukcija romanske kapele in zgodbe renesančnih fresk«, v Mestnem muzeju Krško so odprli občasno razstavo »3. pogled v Štovičkov depo: Študije in male plastike«. V Galeriji Božidar Jakac ta dan ni bilo dogodkov, saj so se zaposleni udeležili odprtja razstave »Obrazi ekspresionizma (1905–1925) / Slovenija – Češka – Nemčija« v Galeriji Osrednječeškega okraja (GASK) v mestu Kutna Gora v Republiki Češki.

poletna_muzejska_noc_2019_53

Sudar Beat Trio

Na pobudo predsednice zdravniškega orkestra Camerata Medica in domačinke Kaje Galič Lenkič je godalni sestav, ki združuje zdravnike, študente medicine in ostale somišljenike, ki jih povezuje ljubezen do glasbe, prvič nastopil v Posavskem muzeju. Dirigent in umetniški vodja orkestra je prof. Franc Avsenek, ki je v ansambel prinesel svež veter, klasičnemu repertoarju pa dodal tudi sodobnejšo glasbo, ki jo za godalni sestav priredi sam. Kot je dejala Galič Lenkičeva, so člani orkestra veseli, da so lahko nastopili v tako prekrasnem ambientu, kot je Viteška dvorana, izrazila pa je tudi zadovoljstvo, da se je kljub pozni uri (ob 22.00) koncerta udeležilo kar lepo število obiskovalcev. Obenem se je za sodelovanje v orkestru zahvalila violončelistu Petru Langeju, ki je še zadnjič igral z orkestrom.

poletna_muzejska_noc_2019_06

Obiskovalci so lahko izbirali nove okuse »muzejskih prašičkov« (piškotov).

Dogajanje se je nato prestavilo na grajsko dvorišče, kjer je potekal 3. skupni zaključek Poletne muzejske noči posavskih muzejev in galerij. S koncertom Triple Win se je predstavil Sudar Beat Trio, katerega člani so večkrat nagrajeni mladi glasbeniki Franko Štrbac, Luka Ivir in umetniški vodja Goran Gorše. Predstavljajo dela hrvaških skladateljev in aranžerjev že obstoječe tuje tolkalne literature. Koncertni program vključuje dve marimbi, vibrafon, cajon, koncertni bas boben in druga manjša tolkala. Z Brežicami trio povezuje Goran Gorše, ki svoje znanje prenaša na mlade glasbenike tudi v Glasbeni šoli Brežice.

Kot je omenila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, so se prvo leto skupaj zbrali na gradu Rajhenburg, lani pa v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac. Obenem je povabila na praznovanje 70-letnice Posavskega muzeja, ki bo 26. junija, ko bo ob 11.00 osrednja slovesnost z odprtjem večzvrstne razstave »Štirje elementi: 3 – ZEMLJA«. Ta dan se bo začela tudi Poletna grajska dogodivščina za otroke, potekalo bo javno vodstvo s kustosi muzeja, v živo iz Viteške dvorane bo oddajal Studio ob 17h na Prvem programu Radia Slovenija, t. i. dan Posavskega muzeja pa se bo zaključil z Večerom pod muzejem, na katerem bodo z vinom in glasbo stopili v osmo desetletje muzeja.

R. R.
« Nazaj na seznam